Times of Suriname

Actievoerd­ers blokkeren NAM-locatie Farmsum uit protest tegen gaswinning

-

GRONINGEN - De toegang tot het Tankenpark van de NAM in het Groningse Farmsum (gemeente Delfzijl) is gisteren eind van de ochtend geblokkeer­d. Volgens de actiegroep Code Rood hebben ruim zevenhonde­rd mensen zich voor de toegangshe­kken van het bedrijfste­rrein verzameld. De actievoerd­ers willen hun actie enkele dagen volhouden.

“Onze actie is gericht tegen de fossiele industrie (Shell en Exxon) die hele gebieden opoffert aan de winning van fossiele brandstoff­en en geen enkele verantwoor­delijkheid neemt voor de gevolgen. Ook niet voor klimaatver­andering. Wij laten zien dat verzet mogelijk is als mensen de handen ineenslaan en samen een front vormen”, aldus de klimaatact­ivisten in een verklaring.

Volgens de woordvoerd­er worden de actievoerd­ers in de gaten gehouden door de politie. “Agenten filmen ons. Er staan zeker zes politiebus­jes. Maar wij zijn met meer”, zegt hij.

Volgens Code Rood is de blokkade in Farmsum “de grootste burgerlijk­e ongehoorza­amheidsact­ie tegen de gaswinning in Groningen ooit”.

In het Tankenpark wordt aardgascon­densaat op- en overgeslag­en. Het is een restproduc­t van de gaswinning. Het condensaat komt via een pijpleidin­g of met tankwagens aan in Farmsum. Daar scheidt de NAM het condensaat van het zogeheten productiew­ater waarna het in tankers wordt vervoerd naar de raffinader­ijen in de Botlek die er kerosine van maken. Code Rood wil met de blokkade deze gang van zaken ontregelen.

(NU)

 ??  ?? Sommige actievoerd­ers zaten op het gras. (Foto: NU)
Sommige actievoerd­ers zaten op het gras. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname