Times of Suriname

Massagraf met resten zeker honderd mensen ontdekt in Sri Lanka

-

SRI LANKA - Onderzoeke­rs hebben in het noorden van Sri Lanka een massagraf ontdekt met de overblijfs­elen van meer dan honderd mensen. Dat gebeurde bij de plaats Mannar, waar tijdens de burgeroorl­og Tamil-strijders en het regeringsl­eger heftig strijd voerden.

Volgens de onderzoeke­rs zijn de resten van 101 mensen gevonden maar kan het aantal oplopen, omdat nog niet het hele terrein rond het massagraf is blootgeleg­d. Van de ontdekte overblijfs­elen behoren zeker tien aan kinderen toe.

De lichamen zijn slordig gedumpt wat identifica­tie zal bemoeilijk­en, zegt een betrokken onderzoeke­r tegen The Guardian. Het gaat om een van de grootste massagrave­n die in het land zijn ontdekt.

De resten

werden

ontdekt tijdens werkzaamhe­den. Een rechter bepaalde in mei dat het gebied moest worden onderzocht. Forensisch experts buigen zich over de resten om te bepalen wat de doodsoorza­ak is geweest en wanneer de mensen zijn gestorven. Naar schatting 20.000 mensen worden vermist sinds de burgeroorl­og die in 2009 eindigde met een serie gewelddadi­ge acties van het Sri Lankaanse leger. Mensenrech­tenorganis­aties vermoedden dat er meerdere van dergelijke massagrave­n zijn. In 2012 werd in Sri Lanka een massagraf ontdekt met resten van zo’n 150 mensen. De VN schat dat bij het conflict tussen de 80.000 en 100.000 mensen zijn omgekomen. Naar schatting kwamen zo’n 40.000 van hen in de laatste weken van de strijd om het leven.

(NU)

 ??  ?? Een vlag van de Tamil-strijders hangt aan een telefoonpa­al. (Foto: Pinterest)
Een vlag van de Tamil-strijders hangt aan een telefoonpa­al. (Foto: Pinterest)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname