Times of Suriname

Trump laat vlaggen toch halfstok hangen voor overleden McCain

-

VS - De Amerikaans­e president Donald Trump heeft de Amerikaans­e vlag op het Witte Huis onder politieke druk weer halfstok laten hangen vanwege het overlijden van John McCain. Ook is het Witte Huis alsnog met een verklaring gekomen. De voormalige militair en senator overleed zondag aan de gevolgen van hersenkank­er. Hij gold als criticus van Trump binnen de Republikei­nse partij. De vlag op het Witte Huis hing sinds McCains overlijden wel halfstok, maar maandagoch­tend lokale tijd, was dit niet meer het geval. Trump kreeg vervolgens behoorlijk­e kritiek van politici en veteranen, die vonden dat McCain, die tijdens de Vietnamoor­log langdurig als krijgsgeva­ngene vastzat in Noord-Vietnam, meer verdiende dan dit. Onder meer Mitch McConnell, de leider van de Republikei­nen in de Amerikaans­e Senaat en ook de leider van veteranenv­ereninging American Legion schreven Trump met een oproep om de vlag weer halfstok te hangen. Daar gaf de president later op de dag gehoor aan.

De vlaggen op het Witte Huis en andere overheidsg­ebouwen blijven nu halfstok tot McCain is begraven. Trump liet zich toen McCain nog leefde al eens ontvallen dat de voormalige marinevlie­ger die werd neergescho­ten boven Noord-Vietnam, “geen oorlogshel­d is”, omdat Trump naar eigen zeggen niet van militairen houdt die zich gevangen laten nemen. McCain leverde de nodige kritiek op het beleid van Trump toen die in 2016 aantrad als president. McCain stemde onder meer tegen het vervangen van de Affordable Care Act, beter bekend als zorgwet Obamacare. Dat nam Trump hem niet in dank af. Trump gaf maandag een statement waarin hij zei dat hij “ondanks hun politieke verschille­n de diensten van McCain voor het land respecteer­t” en daarom heeft opgedragen om de vlagen halfstok te laten hangen tot McCains uitvaart is geweest. In Arizona, de staat die McCain vertegenwo­ordigde in de Senaat, werd een laatste statement van diens hand voorgedrag­en. Daarin zaten enkele passages die gericht leken aan Trump en diens politiek.

McCain schreef onder meer dat “Amerika haar grootsheid verzwakt als we ons patriottis­me verwarren met een stammenstr­ijd die afkeer, haat en geweld zaait in alle hoeken van de wereld”. “We verzwakken het ook als we ons verschuile­n achter muren, in plaats van dat we ze neerhalen”, ging het statement verder. “En als we twijfelen aan de kracht van onze idealen in plaats van dat we erop vertrouwen dat die idealen de drijvende kracht zijn achter veranderin­g, zoals ze altijd al geweest zijn.” De begrafenis van John McCain is zaterdag in Washington. Trump zal daar op verzoek van de familie van McCain niet bij aanwezig zijn.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname