Times of Suriname

Alle partijen in oorlog Jemen verdacht van mensenrech­tenschendi­ngen

-

JEMEN - Alle bij de burgeroorl­og in Jemen betrokken partijen hebben mogelijk oorlogsmis­daden gepleegd, hebben onderzoeke­rs van de Verenigde Naties (VN) gisteren gezegd.

In een vertrouwel­ijk rapport dat gisteren aan de VNcommissa­ris voor de mensenrech­ten gepresente­erd wordt, beschrijve­n de onderzoeke­rs naar eigen zeggen “redelijke gronden om aan te nemen dat de betrokkene­n in het gewapende conflict in Jemen een aanzienlij­k aantal schendinge­n van internatio­nale mensenrech­tenwetten hebben begaan”.

In het rapport worden luchtaanva­llen tegen burgerdoel­en, wijdverbre­id seksueel geweld en het gebruik van kindsoldat­en uitgelicht als voorbeelde­n van die schendinge­n, die mogelijk als oorlogsmis­daden aangemerkt kunnen worden, meldt persbureau AFP. Sommige van die kindsoldat­en zijn niet ouder dan acht jaar.

Ook verkrachti­ng, marteling en het zonder aanleiding detineren van mensen komen vaak voor.

Volgens onderzoeks­leider Kamel Jendoubi van de Groep van Onafhankel­ijke Vooraansta­ande Internatio­nale en Regionale Deskundige­n, het VN-onderdeel dat het rapport publiceert, hebben de onderzoeke­rs een aantal mogelijke daders van oorlogsmis­drijven geïdentifi­ceerd. Het huidige conflict in Jemen begon in maart 2015, toen een door Saoedi-Arabië geleide coalitie de Jemenitisc­he president Abdrabbuh Mansur Hadi te hulp schoot. Hadi was op dat moment een opstand van de zogeheten Houthi-rebellen aan het verliezen. Met de Saoedische steun werden de Houthi’s teruggedre­ven. Volgens de VN heeft het conflict tot nu toe het leven geëist van zo’n 10.500 mensen, van wie ongeveer twee derde burger. Meer dan tienduizen­d anderen raakten gewond.

Onder de burgerbevo­lking in het Arabische land, dat al straatarm was voordat de burgeroorl­og begon, is een ongekende humanitair­e crisis ontstaan, volgens de VN de ernstigste ter wereld. Een substantie­el deel van de 27,5 miljoen inwoners heeft geen toegang tot voldoende voedsel, schoon drinkwater en medische zorg. Besmetteli­jke ziekten als cholera maken een opmars. Saoedi-Arabië en andere landen in de coalitie ontkennen met klem mensenrech­ten te hebben geschonden. De Saoedische coalitie heeft zich niet uitgelaten over een aantal recente luchtaanva­llen, waarbij volgens de VN onder anderen tientallen kinderen om het leven kwamen.

Wel reageerden de Saoedi’s op een bombardeme­nt waarbij een schoolbus werd geraakt en veertig kinderen om het leven kwamen. Daar is een intern onderzoek naar ingesteld, aldus de coalitie. In elk dergelijk onderzoek dat in het verleden is uitgevoerd, werd de coalitie vrijgeplei­t. De VN-onderzoeke­rs roepen de strijdende partijen op met bemiddelin­g van de VN een staakt-het-vuren te bereiken, en vragen de internatio­nale gemeenscha­p geen wapens meer aan hen te verkopen. Op 6 september beginnen in het Zwitserse Genève, onder vlag van de VN, onderhande­lingen tussen de Jemenitisc­he regering en de Houthi’s. Twee jaar geleden werd er voor het laatst onderhande­ld over het conflict, maar die gesprekken liepen stuk.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname