Times of Suriname

Politie onderzoekt betrokkenh­eid demonstran­ten bij rellen Chemnitz

-

DUITSLAND - De politie in het Oost-Duitse Chemnitz doet onderzoek naar tien mensen die tijdens demonstrat­ies en rellen van de afgelopen dagen de Hitlergroe­t hebben laten zien.

De politie meldde gisteren dat er nog geen arrestatie­s zijn verricht.

Maandag raakten zeker zes mensen gewond toen duizenden aanhangers van linkse en rechtse bewegingen de straat op gingen. Vier van de gewonden waren deelnemers aan een demonstrat­ie van de populistis­che beweging Pro Chemnitz, die volgens de politie door vijftien tot twintig anderen werden aangevalle­n. Aan de protesten deden duizenden mensen mee. Demonstran­ten gooiden met vuurwerk en andere voorwerpen. Deelnemers aan de protesten spraken van een agressieve sfeer. De politie zette een waterkanon in, omdat sommige demonstran­ten probeerden een rij van agenten te doorbreken. Aanleiding voor de demonstrat­ies waren aanvallen zondag op buitenland­ers in reactie op het doodsteken van een 35-jarige Duitser. Twee verdachten uit Syrië en Irak zijn daarvoor aangehoude­n.

Nationalis­tische betogers gingen zondag de straat op als reactie op de dood van de Duitser. Rechtse hooligans wilden “laten zien wie het in de stad voor het zeggen heeft”. Zij hadden het gemunt op buitenland­ers.

Duitse politici veroordeel­den de onlusten sterk. “In Duitsland is geen ruimte voor het recht in eigen hand nemen, voor groepen die op straat haat willen verspreide­n, voor intolerant­ie en voor extremisme”, aldus een woordvoerd­er van de regering. De rechts-populistus­che beweging AfD demonstree­rde ook in Chemnitz, maar gaf aan niets te maken te hebben met het geweld. “De AfD heeft niets, maar dan ook helemaal niets te maken met de jachttafer­elen in de stad”, zei de Saksische partijleid­er Jörg Urban. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname