Times of Suriname

Ajax naar Champions League

-

VOETBAL-Voor het eerst sinds 2014 gaat Ajax de groepsfase van de Champions League in. Het team van Erik ten Hag had dinsdag genoeg aan een 0-0 remise bij Dynamo Kiev, na een eerdere 3-1 overwinnin­g in Amsterdam. De bezoekers waren dominant en kregen genoeg kansen om de volle buit mee te nemen, maar waren onzorgvuld­ig in de afronding.

Ajax wist dat een doelpunt de nodige zekerheid zou inbouwen, maar de bezoekers maakten geen gebruik van een uitgelezen kans om vroeg op voorsprong te komen. Na een kwartier kreeg Ajax een strafschop, toen Matthijs de Ligt door Tomasz Kedziora werd vastgehoud­en in het strafschop­gebied. Dusan Tadic legde aan vanaf elf meter, trof de paal en schoot uit de rebound over. Ondanks de gemiste penalty kwam Ajax steeds beter in de wedstrijd, na een moeizaam begin in het Olympisch Stadion.

In de zesde minuut was Ajax nog goed weggekomen. Met een knappe reflex haalde André Onana een schot van Benjamin Verbic uit de bovenhoek, na prachtig voorbereid­end werk van Viktor Tsygankov. De zoektocht van Dynamo Kiev naar een vroege goal sorteerde geen effect; na de strafschop van Tadic waren de belangrijk­ste kansen in de eerste helft voor Ajax. De grootste kans was drie minuten voor rust echter voor Jan Klaas Huntelaar. De spits werd vanaf de rechterfla­nk bediend door Van de Beek, maar de keeper kwam als winnaar uit de één-op-éénsituati­e. Omdat Ajax kansen bleef missen, hield het Dynamo Kiev in leven. De gastheer meldde zich gaandeweg de tweede helft vaker op de helft van Ajax, zonder erg gevaarlijk te worden. De 0-1 hing nadrukkeli­jker in de lucht dan de 1-0, mede omdat Dynamo Kiev steeds grotere risico’s moest nemen, maar het geduld van de meegereisd­e fans bleef op de proef worden gesteld. Negen minuten voor tijd had Huntelaar het vizier niet op scherp staan na een goede pass van Tadic en vervolgens lukte het hem bij de doellijn ook niet om te scoren.