Times of Suriname

Bitcoin gaat door grens USD 7000

-

NEW YORK - De bitcoin is gisteren in korte tijd de grens van USD 7000 per stuk genaderd. De meest verhandeld­e digitale munt steeg met bijna 5%.

Analisten wijzen bij de vierde winstdag op rij op een waaier met nieuwtjes die de prijs wat zouden opdrijven tot boven de grens van USD 7000 . Bitcoin heeft daardoor een marktwaard­e van 121 miljard USD gekregen.

Het initiatief van de Crypto Community Watch, om bonussen uit te keren aan klokkenlui­ders die fraudegeva­llen met digitale munten aanbrengen, zou het geloof in de munt terugbreng­en.

Honderd bitcoinpre­mie

Wie fraude openbaart, kan tot honderd bitcoins aan beloning ontvangen, zo belooft de groep die zelf crowdfunda­cties via initial coin offerings (ico) in ruil voor de uitgifte van digitale tokens opzet. Omdat de markt van cryptomunt­en niet onder direct financieel toezicht valt, moet de markt nog meer dan hiervoor tot zelfregule­ring en bewaking van de handel overgaan, aldus Luke Lappala van Ecoinmerce, een van de initiatief­nemers.

De gebroeders Winklevoss, vroege investeerd­ers in bitcoins, hebben daarnaast de Virtual Commodity Associatio­n opgezet waar grotere verkooppla­tforms als Bitstamp, BitFlyer en Bittrex zich bij hebben aangeslote­n. De leden komen in september bij elkaar om zelfregule­ring uit te breiden.

Regulering stokt

Opnieuw ondernamen enkele beleggings­fondsen pogingen om bij toezichtho­uders trackers of indexvolge­rs op bitcoins gereguleer­d te krijgen. Een tiental aanvragen is tot nu toe afgewezen.

De markt voorziet dat ook de meest recente aanvraag bij de Amerikaans­e Securities and Exchange (SEC) zal falen. Bitcoin verloor tijdens die afwijzinge­n dit jaar 52% aan waarde, maar steeg vorige week weer met 6,6%. Beleggers zijn gemiddeld nog steeds positief: futurecont­racten goed voor elk vijf bitcoins genoteerd aan de Amerikaans­e CME-beurs staan 2,2% hoger.

Futures kansrijk

Bij de aanpalende beurs CBOE vertonen dergelijke bitcoin-futures voor levering van de munten half september min of meer hetzelfde opwaartse patroon. De prijs van ruim USD 7300 is nog ver verwijderd van de piek van USD 19.511 op 18 december vorig jaar, daar staat het nog zo’n 65% onder. Met bitcoin gingen veel gebruikte munten als ripple, ether en litecoin met 2 tot 4% omhoog. De munt schommelt afgelopen dagen enorm, de waarde ging in korte bewegingen soms ruim 3% omhoog en weer omlaag.

Maar marktexper­ts van Divergence Analysis wijzen op de technische grens die de bitcoinpri­js zou hebben doorkruist en dat daarmee de weg omhoog is vrijgekome­n. Voor het eerst sinds juli ging bitcoin door een vijftigdaa­gs gemiddelde. Optimisme in de markt wordt gedrukt door de voormalige fraudeur en hoofdperso­on waarop de film Wolf of Wall Street is gebaseerd. Hij waarschuwd­e opnieuw maar versterkt dat beleggers in cryptomunt­en in een valkuil stappen.

(De Telegraaf/Foto: Invest Acad)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname