Times of Suriname

Amerikaans­e Congresled­en op bezoek

-

PARAMARIBO – Een delegatie van het Amerikaans­e Congres bestaande uit leden van de Republikei­nse en Democratis­che Partij onder leiding van Robert Goodlatte heeft een oriëntatie­bezoek gebracht aan Suriname. Het is het eerste bezoek van een delegatie van het Amerikaans­e Congres sinds de onafhankel­ijkheid van Suriname. De congresled­en waren van 25 tot en met 27 augustus in Suriname. Dit meldt het Ministerie van Buitenland­se Zaken in een persberich­t.

Bij deze gelegenhei­d heeft de delegatie van de Amerikaans­e wetgever gesprekken gevoerd met waarnemend president Ashwin Adhin, de ministers Yldiz Pollack-Beighle van Buitenland­se Zaken, Ronny Benschop van Defensie, Stuart Getrouw van Justitie en Politie en de directeur Nationale Veiligheid Danielle Veira. Ook met Jennifer Geerling-Simons, voorzitter van De Nationale Assemblee, is gesproken.

Van Surinaamse zijde is de potentie in de relatie met de Verenigde Staten van Amerika benadrukt met name op de gebieden van de mijnbouwse­ctor voor wat betreft de exploratie van olie, goud en gas, alsmede de houtsector, samenwerki­ng op het gebied van defensie, bestrijdin­g van grensovers­chrijdende criminalit­eit en mensenhand­el. Het aantrekken van buitenland­se investerin­gen is als belangrijk bestempeld voor het realiseren van de nationale ontwikkeli­ngsdoelen en duurzame groei van de economie.

Er is ondersteun­ing gevraagd aan de vertegenwo­ordigers van het Amerikaans­e Congres voor de uitdaginge­n waarvoor middeninko­menlanden, waaronder de Caribische landen zich geplaatst zien, als gevolg van de in hun ogen verkeerde classifica­tienormen waaronder per capita inkomen. Suriname heeft voorts de aandacht gevestigd op het feit dat kleine landen vaker het doelwit worden van ‘blacklisti­ng’ en dat het cruciaal is, dat er samenwerki­ng komt voor wat betreft het uitwissele­n van belangrijk­e data, mede vanwege het multidimen­sionale karakter van veiligheid.

De Amerikaans­e delegatie heeft onder meer bevestigd dat er potentie is in de relatie met Suriname. De vertegenwo­ordigers zijn geïnformee­rd over kwesties zoals het migratiebe­leid, externe bedreiging­en en de aanpak van grensovers­chrijdende criminalit­eit. De delegatie heeft Suriname gecomplime­nteerd voor de inspanning­en op het gebied van mitigatie van de effecten van klimaatver­andering en in het bijzonder het bestemmen van circa 94 procent van het ongerepte regenwoud voor de wereld. In dit kader wordt verwacht dat Suriname kan kapitalise­ren voor wat betreft het ter beschikkin­g krijgen van klimaatfin­anciering.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname