Times of Suriname

Ocelot op ‘bezoek’ bij OWT&C

-

PARAMARIBO – Het personeel van het Ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicat­ie signaleerd­e gistermorg­en een ocelot op het terrein. De politie, die werd gealarmeer­d, zette een deel van het terrein uit veiligheid af. Ook de Paramaribo Zoo werd om assistenti­e gevraagd. De directeur van de dierentuin John Altenberg geeft aan dat het om een ocelot of tigri kati gaat.

De ocelot die zich ondertusse­n in de vliering van het gebouw had verschanst, werd door een werknemer van de Paramaribo Zoo met een schot uit een verdovings­geweer verdoofd. Na inspectie door een dierenarts werd het beest afgevoerd.

Het vermoeden bestaat bij de directeur dat het dier door iemand gehouden werd als huisdier en vermoedeli­jk is weggelopen. Hij denkt dit, omdat de ocelot niet in de randdistri­cten voorkomt. Hij geeft aan dat dit dier voornameli­jk in Sipaliwini voorkomt en het onmogelijk is dat het dier vanuit Sipaliwini naar de stad heeft gelopen. Altenberg kan niet aangeven hoe oud het dier is, maar hij zegt dat het om een volwassen ocelot gaat. Hij vertelt dat deze diersoorte­n een aantal jaren kunnen leven.

De ocelot is na de jaguar en de poema een van de grootste katachtige­n die we in Suriname hebben, zegt de directeur verder. Een ocelot kan een volwassen persoon niet doden, maar hem wel ernstig verwonden. In tegenstell­ing tot een kind dat wel doodgebete­n kan worden door de ocelot. Het is niet bekend of het dier in de Paramaribo Zoo zal blijven of losgelaten zal worden in de natuur. Verder zegt hij dat dit dier, in tegenstell­ing tot de poema en de jaguar, normaliter mensen uit de weg gaat. Altenberg vertelt dat het dier, los van een lichte verwonding aan zijn poot, er fysiek heel goed uitziet. “Indien het dier van kleins af aan bij mensen heeft gewoond, kan hij niet terug naar de natuur, omdat hij niet geleerd heeft hoe te jagen maar altijd gevoed is door mensen. Zo een dier kan in de natuur niet leven, omdat hij niet voor zichzelf kan zorgen”, zegt de directeur.

Verder zegt hij dat de dierentuin al twee ocelotten heeft; een mannetje en een wijfje. Indien het Openbaar Ministerie beslist dat het dier mag blijven in de dierentuin, zal voor hem een nieuw verblijf opgezet moeten worden.

WI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname