Times of Suriname

KBS waarschuwt voor vuilverbra­nding in droge tijd

-

PARAMARIBO - Het Korps Brandweer Suriname (KBS) waarschuwt de samenlevin­g voor het verbranden van vuil. Brandweerv­oorlichter Olton Pinas zegt aan de krant dat het ten strengste verboden is vuil te verbranden, vooral in de droge tijd. Hij vraagt de gemeenscha­p om geen vuil te verbranden in een ton of kuil, want het vuur kan overlopen naar een woning die in brand kan vliegen.

Pinas begrijpt dat personen ervoor kiezen om in de vakantie een extra schoonmaak­beurt aan hun woning of erf te geven. Hij vraagt om bij het schoonmake­n van percelen het vuil niet op het erf in brand te steken.

Het is volgens Pinas ten strengste verboden om het vuil op deze wijze te verbranden, want het is milieuonvr­iendelijk en er kan ook ‘vliegvuur’ ontstaan, wat ervoor kan zorgen dat het huis in brand vliegt. Hij vraagt om het vuil vooral niet langs de openbare weg of het trottoir te verbranden, want de rook kan belemmeren­d werken voor het zicht van automobili­sten, met alle nare gevolgen van dien. Er kunnen zich dan verkeerson­gevallen en aanrijding­en voordoen. Volgens Pinas kwam het eerder voor dat personen vuil verbrandde­n en dat dit tot een woningbran­d geleid heeft. Hij waarschuwt ervoor dat panden van de buren ook aan brandgevaa­r blootstaan.

Pinas legt uit dat er een beschikkin­g is waarin staat dat het verboden is huis-, tuinen erfvuil te verbranden op de berm, langs de openbare weg of anderszins. Na enkele waarschuwi­ngen zal worden overgegaan tot het treffen van maatregele­n en sancties. Deze maatregele­n en sancties zijn het afblussen, het zelf laten afblussen of het opleggen van een geldboete. De hoogte van de boete zal door de daartoe bevoegde autoriteit­en worden vastgestel­d.

De brandweer vraagt aan de gemeenscha­p om indien buren vuil verbranden, eerst een gesprek met de desbetreff­ende buurtbewon­er te voeren, zodat die daarmee stopt. Indien de persoon die het vuil verbrandt geen luisterend oor heeft, kan de brandweer worden gebeld. De brandweerv­oorlichter geeft aan dat eenieder zijn verantwoor­delijkheid moet kennen dat vuil niet op het erf in brand mag worden gestoken.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname