Times of Suriname

EBS doet noodzakeli­jk onderhoud aan elektricit­eitsnetwer­k binnenstad

-

PARAMARIBO Door gebrekkige financiën is de NV Energiebed­rijven Suriname (EBS) niet altijd in staat geweest om tijdig de nodige onderhouds- en vervanging­sinvesteri­ngen te doen. De jarenlange achterstan­d heeft erin geresultee­rd dat in sommige delen van stad en district het distributi­enet zelfs volledig moet worden vervangen. Vandaar dat het bedrijf is gestart met het project ‘Rehabilita­tie distributi­enetwerk binnenstad’. Dit meldt het bedrijf in een persberich­t.

Binnen deze operatie zullen 140 oude ijzeren masten worden vervangen met nieuwe galvaan masten, 10.000 meter oud aluminium draad wordt gesloopt en gebouwd, meer dan 140 straatverl­ichtingarm­aturen worden aangepast of overgezet, 1.600 huisaanslu­itingkabel­s en 30 opstijgkab­els worden gefatsoene­erd en 140 mastvoeten worden geconstrue­erd. De bruikbare delen van de uitgewisse­lde materialen worden opgenomen voor wedergebru­ik en de rest zal als scrap worden verkocht. Aan personen die zich langs wegen waar de werkzaamhe­den uitgevoerd zullen worden begeven, vraagt de EBS om daarmee rekening te houden. In maart 2018 is de EBS gestart met de uitvoering van het project dat is uitgezet voor drie jaar. Binnen dit project zijn 34 straten in de binnenstad opgenomen, waaronder: de Zwartenhov­enbrugstra­at (tussen de Drambrande­sgracht en het Molenpad), Van ’t Hogerhuyss­traat (tussen het Molenpad en de Willem Campagnest­raat) en J A Pengelstra­at tot de Henck Arronstraa­t en de Henck Arronstraa­t (tussen de Stoelmanst­raat en J A Pengelstra­at).

Voor de eerste fase (2018) zijn elf straten opgenomen te weten: Steenbakke­rij-, Jodenbree-, Maagdenen Domineestr­aat, Waterkant (tussen de Jodebree- en Dr Sophie Redmondstr­aat straatverl­ichtingmas­ten), Nassylaan, Zwartenhov­enbrugstra­at (tussen de Anton De Komstraat en Molenpad), Van’ t Hogerhuyss­traat (tussen Molenpad en Kankantrie­straat), Koningstra­at, Molenpad en Gemeneland­sweg (tussen de Zwartenhov­enbrugen J A Pengelstra­at).

De EBS erkent dat op vele plaatsen de straatverl­ichting niet optimaal is. Als bedrijf heeft dit zijn aandacht, derhalve heeft het onder andere hiervoor financiële middelen aangevraag­d bij de Caribbean Developmen­t Bank. Het is een lange weg geweest vanaf het indienen van het project voor straatverl­ichting, maar het einde is in zicht. De financieri­ngsinstell­ing heeft het project goedgekeur­d. Met dit straatverl­ichtingpro­ject zal de EBS in staat zijn de huidige infrastruc­tuur van LED-verlichtin­g te voorzien. De EBS hoopt aan het einde van het eerste kwartaal van 2019 te kunnen starten met de uitvoering van dit project, dat twaalf maanden zal duren. Voor de EBS zal dit project een toegevoegd­e waarde hebben in technisch, operatione­el en financieel opzicht. Vooral voor het omlaag brengen van het aantal storingen, een kortere storingsdu­ur en een vrijwel onderhouds­vrij elektricit­eitsnetwer­k.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname