Times of Suriname

Telesur-West start met migratie klanten op glasvezeli­nfrastruct­uur

-

NICKERIE – De overname van abonnees van het Telecommun­icatiebedr­ijf Suriname (Telesur) in Nickerie op de nieuwe glasvezeli­nfrastruct­uur in het kader van het Telesur Nationaal Breedband Project (TNBP) vond gisteren plaats. Telesur-abonnees in het westelijk gelegen district zullen merken wat het resultaat is van het project.

Het TNBP is in juni 2017 gestart. Dit houdt in dat het verouderde netwerk wordt vervangen, geüpgraded en uitgebreid. Middels presentati­es voor genodigden en de pers in de conference­room van Telesur aan de Oostkanaal­straat en een veldbezoek op een locatie waar een van de kasten, die speciaal zijn opgezet, heeft de overname van de eerste abonnee plaatsgevo­nden. “Om de digitale toekomst te realiseren voor Suriname, hebben we als basis nodig een ‘highway speedbroad­band netwerk’”, vertelt de Assistant Project Director, Rahid Ghazi, aan de aanwezigen.

Dat is namelijk de basis waarop alle applicatie­s die het mogelijk moet maken, draaien. Hiermee wordt bedoeld een stabiel netwerk landelijk naar alle Telesur-klanten die een hogere bandbreedt­e hebben. Gedacht wordt volgens Ghazi aan bandbreedt­es van 10 en 20 mb, “en als de klant dat wenst kan het ook hoger zijn”. Om dit te realiseren zijn er twee opties, namelijk glasvezel tot aan de kast (van de kast naar de klant blijft op koper) en glasvezel tot aan huis, voornameli­jk voor wijken waar er nog geen infrastruc­tuur is. De migratie die gisteren is begonnen, duurt tot 9 september. Hiervoor zijn er veertien kasten opgezet op verschille­nde locaties in het district. Middels deze kasten zullen 3.081 telefoonnu­mmers worden overgenome­n en 2.177 ADSL-abonnees. De kasten zijn vooralsnog geplaatst in Nieuw Nickerie en omgeving. Het doel van het project is om het kustgebied van Suriname te voorzien van bijdetijds­e infrastruc­tuur en toekomstge­reed netwerk waarop innovatiev­e e-services mogelijk zijn voor particulie­ren en bedrijven. De installati­e van de nieuwe kasten geschiedt door Telesur, in samenwerki­ng met Huawei en UCC. Om er zeker van te zijn dat na de migratie de aansluitin­gen bij de abonnees werken, is Telesur met Sutec en Seti in zee gegaan. Daarnaast worden de klanten drie dagen van tevoren geïnformee­rd dat zij gemigreerd worden. Klanten die merken dat zij na de migratie geen verbinding hebben, kunnen bellen naar 152 om dat door te geven. De coordinato­r onderdirec­toraat Commerciël­e Zaken, Grace Yard-Hensen, had het over de strategisc­he visie van het project voor Suriname, terwijl de manager van Telesur West Dennis Nelom het had over de voordelen die de migratie specifiek voor Nickerie zal hebben.

Het project duurt twee jaar en kost USD 115,8 miljoen.

AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname