Times of Suriname

Jihadisten Syrië plannen chemische aanval

-

VS - De Russische ambassadeu­r in Washington, Anatoli Antonov, heeft de VS gewaarschu­wd dat jihadisten opnieuw een chemische aanval in scène willen zetten om Amerikaans­e aanvallen op Syrië uit te lokken. Antonov heeft daarom zijn Amerikaans­e gesprekspa­rtners op het hart gedrukt niet weer op niets gebaseerde illegale agressie tegen Syrië te plegen.

Antonov maakte gisteren bekend dat hij op zijn verzoek met Amerikaans­e topambtena­ren, onder wie speciaal Syriëgezan­t James Jeffrey, heeft gesproken. Antonov noemde het gesprek van maandag opbouwend en profession­eel. De VS zouden samen met Frankrijk en GrootBritt­annië al voorbereid­ingen treffen voor aanvallen op Syrische strijdkrac­hten. De terreurgro­ep Tahrir alSham, eerder bekend als het al-Nusra Front, wil die acties volgens Russische inlichting­endiensten uitlokken. Daarvoor zou de groep in de door jihadisten beheerste provincie Idlib zelf een aanval met gif op burgers gaan doen. Tahrir al-Sham zou al tanks met chloor hebben verzameld in een dorpje bij Jisr al-Shughur, circa 50 kilometer ten noordooste­n van de Syrische havenstad Latakia. De beweging zou bij de ‘gifaanval’ ook kinderen van gijzelaars of gevangenen willen gebruiken.

In april waren de laatste westerse luchtaanva­llen op Syrische strijdkrac­hten als vergelding voor het veronderst­elde gebruik van chemische wapens. Dat was na een melding van een gifaanval in een omsingeld stuk van de voorstad Douma, bij Damascus. Die gifaanval zou op een voor de Syrische strijdkrac­hten erg nadelig moment zijn geweest, mede omdat de jihadisten in Douma op het punt stonden de strijd te staken. Ze kregen in ruil daarvoor een vrijgeleid­e naar Idlib.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname