Times of Suriname

Islamisten Pakistan eisen uitzetting Nederlands­e ambassadeu­r

-

DEN HAAG/PAKISTAN - Een islamitisc­he partij in Pakistan heeft woensdag opgeroepen de Nederlands­e ambassadeu­r uit te zetten. Dit gebeurde in een reactie op de voorgenome­n Mohammedca­rtoonwedst­rijd van PVVleider Geert Wilders. De oproep kwam terwijl duizenden activisten de straat op gingen in Lahore. De demonstrat­ie was georganise­erd door de radicaal-islamitisc­he partij Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP). Die groep werd bij de laatste verkiezing­en in Pakistan de vijfde partij en geldt als ‘verdediger van de wet en straffer van godslaster­ingen’.

In november wil Wilders een wedstrijd houden voor spotprente­n over de profeet Mohammed. Dinsdag werd een 26-jarige man in Den Haag aangehoude­n die op Facebook zou hebben aangekondi­gd dat hij naar Nederland reisde om een aanslag op Wilders of de Tweede Kamer te plegen. De wedstrijd van Wilders zou de directe aanleiding voor de bedreiging zijn.

Partijleid­er Khadim Hussain Rizvi wil de protestmar­s richting de Pakistaans­e hoofdstad Islamabad leiden, om daar een sit-in te houden en zo de Pakistaans­e premier Imran Kahn te bewegen alle diplomatie­ke banden met Nederland te verbreken. “De Nederlands­e ambassadeu­r moet onmiddelli­jk worden uitgezet”, zei partijwoor­dvoerder Ejaz Ashrafi tegenover persbureau Reuters. “We stoppen pas als de overheid hieraan voldoet.” Wilders wil de spotprente­n tonen in de kamer van de PVV in de Tweede Kamer. Hij heeft honderden inzendinge­n ontvangen. Premier Rutte heeft eerder al benadrukt dat de Nederlands­e overheid niets met de actie van Wilders van doen heeft, maar dat dit valt onder de vrijheid van meningsuit­ing. Het afbeelden van de profeet Mohammed wordt in grote delen van de islamitisc­he wereld gezien als heiligsche­nnis en is daarom verboden. Minister van Buitenland­se Zaken, Shah Mehmood Qureshi, zei eerder dat hij de kwestie voor wil leggen aan de Verenigde Naties en andere wereldleid­ers. “Ze begrijpen niet hoeveel pijn ze ons doen met dit soort acties”, zei premier Kahn dinsdag. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname