Times of Suriname

Oplichter verkoopt luchthaven die niet bestaat voor 242 miljoen dollar

-

Oplichters hebben geen scrupules en met een beetje geluk/pech kunnen ze je heel veel geld ontvreemde­n. Voorschotf­raude is dan ook een geliefde tactiek bij criminelen. Een bankdirect­eur verloor zo maar liefst 242 miljoen dollar nadat hij in contact kwam met Emmanuel Nwude.

Nwude behaalde dan wel nooit zijn diploma, mede door zijn vlotte babbel schopte de Nigeriaan het tot bankdirect­eur van Union Bank. Daar kreeg de man inzage in allerlei documenten en contacten die zijn carrière als oplichter een pak makkelijke­r maakten. Zo kwam hij midden jaren 90 in contact met de Braziliaan Nelson Sakaguchi, één van de grootste aandeelhou­ders van Banco Noroeste. De man beheerde de rekeningen van de bank op de Kaaimaneil­anden en had dus toegang tot een gigantisch­e hoeveelhei­d geld. De twee mannen spraken af in Londen, waarna Nwude Sakaguchi hem overtuigde om te investeren in een nagelnieuw­e luchthaven in de Nigeriaans­e stad Abuja. Alleen bestond de luchthaven helemaal niet. In twee jaar tijd werden er miljoenen dollars overgeschr­even naar Nigeria. Maar die luchthaven die kwam er maar niet. Wat er dan wel met het geld gebeurde? Bankdirect­eur Nwude en zijn kompanen bouwden luxevilla’s in hun eigen land en kochten de ene weelderige eigendom na de andere in Londen en Californië. Wat dan weer op zijn beurt geld opbracht door het te verhuren of te verkopen. Sakaguchi bleef al die tijd maar wachten op de bouw van de luchthaven en zijn rendement.

Pas in 1997 kwam de zwendel stilaan aan het licht. Nadat de Braziliaan­se bank werd overgenome­n, begon het experten duidelijk te worden dat er een hoop ‘ongecontro­leerd geld’ op de Kaaimaneil­anden stond. De megafraude leidde uiteindeli­jk tot het faillissem­ent van Banco Noroeste. De politie arresteerd­e de oplichter in Laos.

Niet dat de Nigeriaan echt veel spijt had van zijn daden. Tijdens zijn proces in 2004 probeerde hij nog de inspecteur die de fraude onderzocht om te kopen. Uiteindeli­jk werd hij veroordeel­d tot een gevangenis­straf en moest hij ook het geld terugbetal­en. Zover zou het helaas nooit komen. Amper een jaar later werd de voormalige bankdirect­eur vrijgelate­n. Hij spande zelfs een rechtszaak aan om zijn geld terug te eisen, want de eigendomme­n waren volgens hem al in bezit toen de problemen begonnen. Met succes want Nwude kreeg maar liefst 167 miljoen dollar (143 miljoen euro) terug. Sinds 2016 zit de oplichter opnieuw in de cel, dit keer voor moord. (Metrotime)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname