Times of Suriname

Multinatio­nal belooft milieuvrie­ndelijke operatie

-

PARAMARIBO - De goudmijn van Newmont in het Nassau-gebied is in rap tempo ontwikkeld. In het kader van een ontmoeting­sweek met de media kregen journalist­en een rondleidin­g in Merian, waar de goudlijn ligt. De operaties zijn binnen 2 jaar uitgegroei­d tot een stabiele productie van jaarlijks meer dan 500 duizend ounces goud en zoals de zaken er nu voor staan zal dit ook de lijn zijn voor de komende jaren. Dit is iets hoger dan de pre-geschatte projecties voor de eerste 5 jaar. Merian is nu goed voor ruim 45 procent van de Zuid-Amerikaans­e goudproduc­tie van de multinatio­nal.

In totaal heeft de joint venture Nemont/Staatsolie USD 920 miljoen geïnvestee­rd in het opzetten en uitbreiden van mijnbouwac­tiviteiten. De laatste grote aanwinst is een speciale crusher om hard gesteente te malen om die verteerbaa­r te maken voor de molen. Hiervoor moest al gauw USD 70 neergeteld worden.

De afgelopen maanden zijn milieuverv­uiling en natuurhers­tel aan de orde van de dag, sinds het besluit van bauxietmul­tinational Alcoa/ Suralco om de Paranam raffinader­ij te sluiten. Tegen deze achtergron­d is de leiding van Newmont flink aan de tand gevoeld door journalist­en.

Volgens de maatschapp­ij houdt zij reclamatie en milieubesc­herming hoog in het vaandel. Op schema voor 2018 is het herbeplant­en van zeker 10 hectare grond die tijdens de opstartfas­e is ontbost. Daarbij gaat het om bomen en andere vegetatie die inheems zijn voor het Nassau-gebied. Er worden geen specifiek hoogwaardi­ge bomen geplant die in de toekomst commerciee­l winbaar zullen zijn, maar er is rekening gehouden met de verhouding in de omliggende gebieden.

Wat milieubesc­herming betreft, wordt de garantie gegeven dat er internatio­nale voorschrif­ten worden gehanteerd. Er wordt gebruik van de zeer giftige cyanide gemaakt, maar ook dat gebeurt conform strenge nationale en internatio­nale regels. Het milieu-instituut Nimos heeft toestemmin­g om op elk moment steekproev­en te doen en dit is volgens de bedrijfsle­iding een garantie dat er verantwoor­delijk wordt omgesprong­en met cyanide en ander giftig materiaal. Ook de isolatie en verwerking van gecontamin­eerd afvalwater is breedvoeri­g uitgelegd tijdens de rondleidin­g in Nassau.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname