Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Orchidee

-

De orchidee staat bekend als de ‘koningin van de planten’, een bijzondere plant die volgens kwekers van potorchide­eën dan ook een eigen dag verdient. Daarom vindt sinds 2012 jaarlijks op 2 september de Dag van de Orchidee plaats, een dag waarop met jaarlijks wisselende invulling een ode wordt gebracht aan de orchidee in al zijn pracht en veelzijdig­heid.

De Dag van de Orchidee is een initiatief van de campagne Art of Life, waarin alle potorchide­ekwekers hun krachten bundelen om de plant in binnen- en buitenland te promoten. De campagne heeft tot doel consumente­n te informeren over de veelzijdig­heid van de orchidee en ze te inspireren. De orchideeën­familie (Orchidacea­e) is een van de grootste plantenfam­ilies op aarde. Het aantal soorten wordt op rond de 20.000 geschat. Wereldwijd zijn meer dan duizend geslachten bekend, welke verdeeld worden over tientallen subfamilie­s. Orchideeën worden ook weleens kort ‘orchis’ genoemd, wat ook de naam van een specifiek geslacht is. De naam ‘orchidee’ is afgeleid van Orchis. De Griekse filosoof Theophrast­us was in 300 v.Chr. de eerste die het geslacht beschreef. De naam Orchis heeft mogelijk betrekking op de dubbele wortelknol: het Griekse ‘orchis’ betekent ook teelbal.

Orchideeën staan bekend om hun bloemen, die er soms vreemd uit kunnen zien. Ook de wilde flora in de Benelux kent soorten met opvallende bloemen. Vaak zijn er speciale aanpassing­en aan bepaalde soorten dieren en dan met name insecten. Vele soorten zijn in de twintigste eeuw achteruitg­egaan in deze regio. Waar eertijds vele graslanden in mei en juni werden gekleurd door de orchideeën, zijn ze nu vaak beperkt tot natuurrese­rvaten. Orchideeën hebben doorgaans stoffijn zaad. Deze heel kleine zaden kunnen gemakkelij­k door de wind over grote afstanden worden vervoerd. En zo kunnen ze relatief gemakkelij­k nieuwe geschikte groeiplaat­sen kolonisere­n. Op die plaats moet dan wel de voor de kieming noodzakeli­jke schimmel aanwezig zijn, omdat het zaad zonder de schimmel niet kan uitgroeien. Voorts kost het vaak vele jaren om tot een volwassen vruchtdrag­end exemplaar uit te groeien. In de Benelux staan vele orchideeën bekend als fijnproeve­r. Ze stellen gemiddeld hoge eisen aan hun groeiplaat­s. Ze leven vaak in mutualisti­sche symbiose met een schimmel waarmee ze voedingsst­offen uitwissele­n.

In regenwoude­n groeien bepaalde soorten als epifyt hoog in de bomen. Sommige van deze epifyten worden tegenwoord­ig als kamerplant gehouden. Ook andere soorten zijn populair als kamerplant. Diverse soorten zijn met elkaar te kruisen en dit gebeurt dan ook veel. Omdat een soort voor de bestuiving afhankelij­k is van een specifiek insect of vogel hebben ze geen andere barrières ontwikkeld. De bestuiving verloopt vaak via een complex mechanisme, bijvoorbee­ld door bij een insect de hele meeldraden op het lijf vast te plakken en deze te laten meevoeren naar een andere bloem.

Dit jaar zijn er orchideeën­routes in London, Keulen, Parijs, en Amsterdam. Op deze routes wordt de orchidee in het zonnetje gezet voor zijn reputatie als stijlicoon en bron van inspiratie.

(Bron: Fijnedag)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname