Times of Suriname

Grensdispu­ut Tigri wordt in geheime vergaderin­g besproken

-

PARAMARIBO - Terwijl in het oosten het grensdispu­ut met Frankrijk over de gehele linie opgelost is met de vaststelli­ng van de noordelijk­e zeegrens, schijnt de zuidwestel­ijke grens met Guyana een gevoelig vraagstuk. De regering heeft wat informatie daarover te delen met De Nationale Assemblee, maar dan wel ‘achter gesloten deuren’.

De informatie is, zoals dat door de regering wordt vertaald, te zwaarwicht­ig om in het openbaar te worden besproken. In Guyana is de regering juist open met de informatie en heeft meerdere keren laten weten dat het klaar is met haar huiswerk en op Suriname wacht om eindelijk te praten over het gebied bekend als Tigri. Volgens minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenland­se Zaken (BUZA) is er voor de Surinaamse regering voldoende reden om tactvol om te gaan met dit vraagstuk. “Unu no kan dyompo go ini wan feti zomaar, je moet je goed voorbereid­en en bewapend zijn om dat te kunnen winnen, en deze opdracht is dan ook meegegeven aan de nationale grenscommi­ssie”, zegt de bewindsvro­uw.

Het gegeven dat de Surinaamse regering zuinig is met het loslaten van informatie naar de samenlevin­g toe, terwijl aan de Guyanese kant de communicat­iekanalen juist openstaan, ligt volgens de minister niet aan onwil. Zij acht het toch tactvol om liever in een Comité Generaal daarop in te gaan. “Ik wil benadrukke­n dat wanneer we praten over de grenssitua­tie met Guyana, wij nog in mei van dit jaar de vijfde grenscommi­ssievergad­ering hadden, waarbij er hele duidelijke afspraken zijn gemaakt over hoe wij verder moeten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname