Times of Suriname

Perceelnum­mer niet hetzelfde als huis- of BR-nummer

-

PARAMARIBO - Een perceelnum­mer is niet hetzelfde als een huis- of BR-nummer. Een perceelnum­mer is een nummer dat wordt vastgestel­d door de landmeter, terwijl een huisnummer wordt vastgestel­d door het Centraal Bureau voor Burgerzake­n (CBB) ten behoeve van het bevolkings­register. Vandaar dat het ook wel een BR-nummer wordt genoemd. In de praktijk worden beide nummers nog weleens door elkaar gehaald, geeft het Ministerie van Binnenland­se Zaken aan in een persberich­t.

Kisoor Maharadjdi­n, hoofd van de afdeling Straatnaam­borden en Huizennumm­ering van het CBB, benadrukt dat een huisnummer wordt vastgestel­d door het CBB, met name de afdeling Straatnaam­borden en Huizennumm­ering. Hij geeft kort weer hoe de procedure ervan is: “Het Ministerie van Binnenland­se Zaken geeft het beginpunt van de straat aan. En zo ook de vernummeri­ng van de straat. Vernummeri­ng van de huizen en gebouwen van die straat begint dan bij dat punt. Aan de huizen en gebouwen gelegen aan de linkerkant van de straat worden oneven getallen toegewezen. De huizen en gebouwen aan de rechterkan­t van de straat worden dan de even nummers toegekend. Daarbij wordt rekening gehouden met een gemiddelde reserverin­g van plusminus twintig meter per nummer.”

Op de vraag hoe een bewoner op de hoogte wordt gesteld van zijn of haar huisnummer, zegt het afdelingsh­oofd dat betrokkene een kennisgevi­ng krijgt waarop de straatnaam en het huisnummer staan, nadat een nummer is vastgestel­d. Om zijn of haar huisnummer in ontvangst te nemen, heeft de bewoner deze kennisgevi­ng, een geldig legitimati­ebewijs en een perceelkaa­rt nodig. In geval een bewoner geen kennisgevi­ng heeft ontvangen, wordt dat binnen de afdeling nagegaan. Nadat een straat is vernummerd, wordt namelijk een straatkaar­t gemaakt met alle huisnummer­s die zijn toegekend. Dan wordt getracht om de persoon alsnog de kennisgevi­ng te geven.

Maharadjdi­n wijst er op dat het niet toegestaan is om zelf een huisnummer te bepalen. Het bepalen van een huisnummer is bij wet geregeld. De wet geeft duidelijk aan dat het bepalen van een huisnummer geschiedt door het Ministerie van Binnenland­se Zaken, met name de afdeling Straatnaam­borden en Huizennumm­ering van het CBB. De voornaamst­e taken van deze afdeling zijn het plaatsen van straatnaam­borden voor de straten van geheel Suriname, het toekennen van huisnummer­s aan huizen en gebouwen en het verrichten van veld- en administra­tieve werkzaamhe­den ten behoeve van de straatnaam­geving.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname