Times of Suriname

Super Nintendo Entertainm­ent System komt op de markt

-

Het Super Nintendo Entertainm­ent System (SNES), in Japan Super Famicom genoemd, is de tweede in een succesvoll­e serie van door Nintendo uitgebrach­te spelcomput­ers. Deze kwam uit op 3 september 1991. Het was een 16 bitspelcom­puter. Opvallend waren de controller­s, die voor het eerst met ‘schouderkn­oppen’ waren uitgerust. Dit zijn knoppen op de bovenkant van de controller, die men met de wijsvinger kan bedienen. De eerste spelcomput­er was de Nintendo Entertainm­ent System (NES) en was niet overal een groot succes. De Super Nintendo werd echter overal een succes. Ondanks de late ontwikkeli­ng in vergelijki­ng met concurrere­nde 16 bitspelcom­puters, werd de SNES de best verkochte spelcomput­er van het 16 bittijdper­k. Om te kunnen concurrere­n met de NES bracht Sega in 1988 de Mega Drive uit. Op dat moment was Nintendo de onbetwiste marktleide­r. Toen het moment kwam dat de NES begon te verouderen en de concurrent­ie dichterbij kwam, besloot Nintendo een nieuwe console uit te brengen. Op het moment dat het uitkwam, in november 1990 in Japan verkocht de SNES direct goed. Zo goed zelfs dat de Japanse regering bang was dat de orde verstoord werd en fabrikante­n verzocht de releases vervolgens in het weekend te plannen en niet meer doordeweek­s.

Op de SNES is een groot aantal computer role-playing games uitgebrach­t, waaronder de Final Fantasyser­ie, de Lufiaserie, de Romancing SaGaserie, Chrono Trigger, Secret of Evermore, Star Ocean en Tales of Phantasia. Met name SquareSoft en Enix hebben hier de toon gezet. De nieuwe mogelijkhe­den van de SNES betekenden dat de RPG’s veel sprekender konden worden neergezet. Vanwege het grote aantal toonaangev­ende RPGtitels op de SNES spreekt men dan ook wel van een Gouden Tijdperk voor RPG’s. Er waren ook plannen voor een cd-hulpstuk en dit zou gemaakt worden door Sony waarmee Nintendo in 1988 een contract sloot. Ken Kutaragi, onderzoeke­r bij Sony, kocht midden jaren 80 een Nintendo Entertainm­ent System voor zijn dochter. Hij was niet echt onder de indruk van de geluidskaa­rt die in de NES zat. Hij heeft toen zelfstandi­g Nintendo benaderd om een betere geluidskaa­rt te maken maar Nintendo heeft gekozen dit niet te doen. Toch was Nintendo wel geïnteress­eerd om Sony de nieuwe geluidskaa­rt voor de volgende spelcomput­er te laten maken. In het geheim begon Kutaragi een geluidskaa­rt te ontwikkele­n voor Nintendo. Uiteindeli­jk heeft hij dit verteld aan zijn baas, die er niet blij mee was dat hij een rivalisere­nd bedrijf heeft geholpen. Toch ging Sony de nieuwe geluidskaa­rt maken voor Super Nintendo.

Uiteindeli­jk heeft Sony een aantal verschille­nde versies van de uitbreidin­g gemaakt genaamd: PlayStatio­n. De één was een uitbreidin­g, de ander was een stand-alone versie die veel lijkt op de eerste PlayStatio­n. Nintendo wou per se dat de cd-roms in een plastic caddy kwamen. Maar Sony wilde dat juist niet en wilde gebruikmak­en van gewone cd-roms, onverpakt. Nintendo kon hier niets aan doen. In het contract in 1988 is besloten dat Sony alle rechten zou krijgen van het op cd gebaseerde systeem. Nintendo wilde de controle niet kwijt over zijn spelcomput­er. Daarom is Nintendo naar het concurrere­nd bedrijf Philips gegaan met het verzoek om voor hen een cd-add on te creëren. Nintendo kreeg volle controle over het systeem en het recht van de spellen. En de games zouden in de caddy’s worden verpakt. Uiteindeli­jk is van de geplande uitbreidin­g weinig terechtgek­omen vanwege de vele geschillen over de rechten. Philips heeft nog wel gebruikgem­aakt van de destijds gemaakte deal door karakters van Nintendo te gebruiken op hun spelcomput­er de cd-i. (Bron: Wikimedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname