Times of Suriname

Dieet en druiven, gezond of ongezond?

-

Vele mensen vinden de druif een heerlijke vrucht. Alleen worden druiven vaak gezien als verboden vruchten tijdens het houden van een dieet. Ook in een periode waarin mensen met gezond eten enkele kilo’s proberen af te vallen, wordt het eten van druiven gemeden. Druif zou ongezond zijn. De mening van ongezondhe­id wordt gebaseerd op het feit dat druiven veel suikers bevatten. Mensen gaan daarbij voorbij aan het gegeven dat deze suikers helpen om het snoepen tegen te gaan. Daarnaast hebben wetenschap­pelijke studies aangetoond dat het eten van druiven ervoor zorgt dat het lichaam sneller vet verbrand.

Zijn druiven gezond?

De vraag of druiven gezond zijn, kan op de volgende wijze worden beantwoord. Per 100 gram druiven bevatten de vruchten 53 tot 57 calorieën en 11 tot 13 gram aan suiker. De precieze hoeveelhed­en calorieën en suikers zijn afhankelij­k van welke druivensoo­rt men eet. Vooral door het hoge suikergeha­lte wordt men vaak geadviseer­d om geen druiven te eten wanneer men een dieet volgt of wanneer men wil afvallen. Wanneer deze adviezen worden gegeven, wordt er echter niet stil gestaan bij de gezonde voedingsto­ffen die volgens voedingsde­skundigen de druiven bevatten. Blauwe druiven bevatten namelijk anti-oxidanten die krachtiger zijn dan vitamine A en vitamine C samen. Druiven passen goed in een cholestero­len vetverlage­nd dieet. Vooral doordat blauwe druiven phytochemi­cal bevatten. Phytochemi­cal gaat volgens geneeskund­ige wetenschap­pers de verkalking en de verstoppin­gen van de aderen tegen. Door het tegengaan van de verstoppin­gen van de aderen wordt de kans op hart- en vaatziekte­n aanzienlij­k verkleind. Dit is ook de reden dat vele voedingsde­skundigen adviseren om dagelijks een glas rode wijn te drinken.

Suiker

Zowel witte als blauwe druiven, mogen dan veel suikers bevatten, maar deze suikers hebben niet alleen maar negatieve effecten. De suikers in druiven zorgen ervoor dat het menselijk lichaam op zeer korte termijn bruikbare energie krijgt. Daarnaast bevatten zij ook veel vitamines uit de B-groep van de vitaminen. Het gaat hierbij om de vitaminen B1, B2, B3, B4, B5 en B6. Een extra voordeel van het eten van druiven is dat men door de vele druivensui­kers wordt bevredigd in de behoefte aan ongezonde suikers, waardoor men minder snel gaat snoepen.

Vet verbranden

Diverse geneeskund­ige wetenschap­pelijke onderzoeke­n hebben aangetoond dat mensen die regelmatig een portie druiven eten, sneller lichaamsve­t verbranden. Deze snellere verbrandin­g zou worden veroorzaak­t door de fytochemic­aliën, die in druiven zitten.

Zelf druivenkwe­ken

Druiven mogen dan erg gezond zijn, toch worden ze vaak gezien als een kankerverw­ekkende vrucht. De reden en oorzaak is dat er tijdens het verbouwen van druiven veelal veel bestrijdin­gsmiddelen worden gebruikt. Wanneer men dus onbezorgd wil genieten van druiven, dan is het verstandig om te kiezen voor biologisch­e druiven of om zelf druiven te gaan kweken. Een druivenstr­uik kan men prima zelf kweken. Dit door een druivenstr­uik te laten groeien tegen de gevel aan de zonzijde van het huis.

Druiven verbouwen in de stad

Wie denkt dat men in de stad geen groente en fruit kan verbouwen, heeft het mis. De druivenstr­uik groeit juist het beste in de stad. Onderzoeke­n hebben uitgewezen dat een druivenstr­uik in de stad tijdens het groeiproce­s de meeste en beste beschuttin­g heeft.

(mens en gezondheid/Foto: vangeldern­ederland.nl)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname