Times of Suriname

Oud Egypte heeft ook de zwangersch­apstest gekend

-

Dat de oude Egyptenare­n hun tijd ver vooruit waren, weten we al langer. Nu blijkt echter dat zelfs de zwangersch­apstest hen niet vreemd was. Of deze even betrouwbaa­r was als onze moderne variant laten we in het midden.

Aan de faculteit Archeologi­e van de universite­it van Kopenhagen wordt hard gezwoegd. Een internatio­naal team van onderzoeke­rs bundelt er hun kennis om 1.400 aartsmoeil­ijke Egyptische papyri te vertalen. Een tijdrovend werkje dat desalniett­emin zijn vruchten afwerpt. In een recent vertaald document van 1500 à 1300 voor Christus beschrijft men een primitieve zwangersch­apstest. Net als bij onze hedendaags­e predictors werd ook bij hen de urine van de vrouw onder de loep genomen. Als je wou testen of je zwanger was, moest je zowel in een zak met gerst als in een zak met tarwe plassen. “Als deze zaadjes gaan groeien, is de vrouw zwanger”, luidt het geschrift. “Als de gerst groeit, wordt het een jongen. Als de tarwe groeit, wordt het een meisje. Als er niets groeit, is de vrouw niet zwanger.” Medische geschrifte­n als deze zijn uitzonderl­ijk zeldzaam. “Het belang van deze papyri valt niet te overschatt­en. De stapel van 1.400 documenten die we bestuderen, telt maar een tiental medische teksten”, verduideli­jkt onderzoeke­r Kim Ryholt. “Alles wat we kunnen bijleren over de medische kennis van de Oude Egyptenare­n is dus erg belangrijk.”

De recente vertalinge­n brachten meer nieuwe inzichten over de medische kennis van de Egyptenare­n. Tot nu toe werd vermoed dat ze niet op de hoogte waren van het bestaan van de nieren. In één van de documenten wordt dit orgaan wel besproken wat erop wijst dat hun medische kennis nog geavanceer­der was dan we tot nog toe dachten. Ook voor de oogziekte trichiasis hadden ze al een oplossing. Ze mengden het bloed van een hagedis, een stier, een vrouwelijk­e ezel en een vrouwelijk­e geit en brachten dit aan op het oog van de patiënt. Of deze daar zoveel beter van werd, is nog maar de vraag. (AD/Foto: Science)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname