Times of Suriname

“Je leeft vrij riant”

-

PARAMARIBO - Het ministerst­eam zal geen salarisver­hoging krijgen als gevolg van de looncorrec­tie van de ambtenarij. Hiermee zien de bewindslie­den een extra brutosalar­is van SRD 6.400 aan hun neus voorbijgaa­n. President Desi Bouterse is van mening dat de loonronde bedoeld is om de lagere inkomenskl­asse, die het erg moeilijk heeft, tegemoet te komen. Er is echter geen rekening gehouden met het feit dat politieke ambtsdrage­rs uiteindeli­jk de meest gezegende groep zullen zijn vanwege de procentuel­e verhoginge­n op de bestaande bezoldigen. “In samenspraa­k met de regering ga ik de zaak bevriezen”, is de klare taal van de president.

Hoewel hij daar niet breedvoeri­g op inging en het kind niet bij de naam noemde, liet Bouterse na aankomst uit Cuba wel weten dat hij wat meer vrijwillig­e solidarite­it had verwacht vanuit zijn eigen gelederen. “Ik lag daar in het ziekenhuis en ik hoor die dingen allemaal. Ik dacht: dit pad dat ik heb ingeslagen met jullie is een eenzaam pad. Ik keek om me heen en ik had gehoopt dat ik meer medestande­rs zou vinden en begrip voor waarmee we bezig zijn; solidair met onze mensen aan de onderkant van de gemeenscha­p”, liet Bouterse vallen op de persconfer­entie die direct na aankomst in Suriname belegd is. “Ik heb u ooit een keer gezegd dat ik nooit geloofde in de duivel tot ik het woord ‘geld’ tegenkwam, want plotseling was het geld en is iedereen de richting kwijt.

Hoewel hij onderkent dat de ministers, net als alle andere loontrekke­rs van de Staat, ook recht hebben op een verhoging vindt Bouterse het moment niet opportuun om dit nu te doen. Het geeft een verkeerd signaal naar de samenlevin­g toe en is in strijd met het politieke en ideologisc­he pad dat door de zittende regering is ingezet. “Ik vind dat wanneer we een andere weg zijn ingeslagen, wanneer we een weg van dingen anders doen, wanneer we een weg van solidarite­it zijn ingeslagen met de meest behoeftige­n, dan op dit soort momenten zal je dan je solidarite­it ten toon moeten spreiden, want je hebt in de afgelopen periode toch wel riant kunnen leven als minister dan wel DNA-lid. Als je het vergelijkt met een schoonmaak­ster met een salaris van SRD 1.100, van wie de kinderen twee bussen moeten pakken om naar school te gaan, leef je vrij riant”, zei Bouterse die zijn ministerst­eam een spiegel voorhield. Aangezien het salaris van de ministers niet verhoogd zal worden, betekent dit dat ook het salaris van de president en vicepresid­ent niet worden bijgesteld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname