Times of Suriname

“Surinamers weten het altijd beter”

-

PARAMARIBO - Voor president Desi Bouterse zijn de onderhande­lingen met bauxietmul­tinational Alcoa/Suralco zo goed als afgedaan. Er zijn afspraken met de maatschapp­ij opgenomen in een conceptove­reenkomst en de regering is menens om de deal te beklinken. Aan de commentare­n en kritieken heeft de president niets. “Als wij de ruimte hebben om te werken, laten we onze dingen doen. Geen verhaaltje­s meer: contract moet getekend worden”, zegt de president na terugkomt uit Cuba.

Tijdens een persconfer­entie op de Johan Adolf Pengelluch­thaven haalde Bouterse hard uit naar tegenstand­ers van het contract en groepen die tegen de ontmanteli­ng van de aluinaarde­raffinader­ij zijn. Hij stelt dat de regering zich vier jaar lang heeft ingezet om te komen tot een goede deal met Alcoa/Suralco. Door de zaak niet te beklinken en op de lange baan te houden, wordt de ontwikkeli­ng van Suriname zijns inziens achtergeho­uden. “Surinamers weten het altijd beter zoals u weet, maar als het aan Surinamers ligt, wordt er niks gedaan. We hadden jaren geleden een fantastisc­h project van BHP hier en gelooft u me, het was een miljardenp­roject. Maar er is een ‘yo hari yo trusu’ geweest over dat project en dat project zou de voortgang van de bauxietind­ustrie voor de komende zestig jaar garanderen. Wij wisten het beter en we zijn zolang bezig geweest tot BHP de stekker eruit getrokken heeft en dan vinden we het goed”, aldus Bouterse.

Hij praat over een stevig contract dat is opgesteld met ondersteun­ing van lokale en buitenland­se deskundige­n. Dat zal getekend worden ongeacht alle protesten. “De regering gaat de zaak tekenen. Uiteraard heeft DNA de ruimte nodig om de zaken te lezen, en mogelijker­wijs vragen te stellen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname