Times of Suriname

Bouterse wil op ‘apegapen’ liggende Unasur redden

-

PARAMARIBO - President Desi Bouterse wil zich inzetten voor het redden van de Unie van Zuid-Amerikaans­e Naties (Unasur), die steeds meer gezag en draagvlak aan het verliezen is. Het staatshoof­d vindt het zonde van de inspanning­en die er sinds de oprichting in 2008 zijn gepleegd, om alle landen op het Zuid-Amerikaans­e continent te bundelen middels integratie. “Eigenlijk ligt Unasur een beetje op apegapen om het ruw te zeggen, en Suriname wil een poging wagen om samen met de overige lidlanden te kijken hoe wij enige reparatie kunnen voorstelle­n, omdat dit integratie­mechanisme van bijzonder grote waarde is voor Zuid-Amerika”, vindt het staatshoof­d.

De grootmacht­en binnen de Unasur hebben hun lidmaatsch­ap intussen tijdelijk geparkeerd en wensen op geen enkele manier nog deel te nemen aan activiteit­en. Ook hebben zij de kraan dichtgedra­aid, waardoor de organisati­e in geldproble­men is geraakt. Momenteel zien alleen Bolivia, Suriname en Venezuela nog heil in het handhaven van Unasur. Colombia heeft zelfs het lidmaatsch­ap opgezegd na de constateri­ng dat Unasur als troef wordt gebruikt om dictatuur in Zuid-Amerika te rechtvaard­igen.

President Bouterse is juist een andere mening toegedaan en stelt dat de Unasur het ideale instrument is om integratie tussen de landen op het continent te bevorderen. “Ik zal met Buitenland­se Zaken het initiatief nemen om in elk geval de zaak weer bij elkaar te brengen, om dan het mechanisme van integratie in de regio weer op te pakken. Het zal niet makkelijk zijn”, stelt Bouterse.

Ook de overkoepel­ende Gemeenscha­p van LatijnsAme­rikaanse en Caribische Staten (Celac) is in een winterslaa­p gedompeld. Celac werd in het leven geroepen als tegenhange­r van de Organisati­e van Amerikaans­e Staten, maar heeft tot nu toe niet voldaan aan de verwachtin­gen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname