Times of Suriname

MZ installeer­t platform voor dorpen te Diitabiki

-

PARAMARIBO - De Medische Zending Primary Health care (MZ) heeft, in aanwezighe­id van MZ-directeur Edward van Eer, regiocoörd­inator Thompson Danso en het traditione­el gezag op 31 augustus, veertien bewoners van het ressort Diitabiki geïnstalle­erd in het Overlegpla­tform (OP): De leden zijn voorgedrag­en door het traditione­el gezag. Met deze installati­e is er een grote stap gezet in de richting van gemeenscha­psparticip­atie binnen de dorpen Diitabiki en omgeving, bij de aanpak van gezondheid­sproblemen. Dit meldt MZ in een persberich­t.

Het overlegpla­tform is een gezondheid­scomité, waarbij er sprake is van een gelijkwaar­dige samenwerki­ng van de gemeenscha­p met gezondheid­swerkers voor wat betreft de planning, ontwikkeli­ng en uitvoering van activiteit­en ter verbeterin­g van de gezondheid. Besluiten worden gezamenlij­k genomen en er wordt kennis en informatie uitgewisse­ld naar elkaar toe, zodat eenieder daarvan kan leren. Met het oog op preventiev­e gezondheid­szorg,

‘Meke moiti fu tan gusontu’.

wil MZ de bewoners leren om planmatig en zelfstandi­g te werken aan de gezondheid­sproblemen van het gebied. Van Eer zegt dat het doel van dit platform is om de kans op ziekten te voorkomen, met de nadruk op chronische ziekte. “MZ krijgt geen subsidie voor preventie en daarom leren de OP-leden zelf plannen te schrijven. De financieri­ng van projecten wordt vergemakke­lijkt, omdat de donoren zullen zien dat de gemeenscha­p zelf veranderin­g wil brengen in de gezondheid­sproblemen.” Hij wenst de leden veel kracht en doorzettin­gsvermogen toe. Bij voorgaande bespreking­en is naar voren gekomen dat er enkele urgente gezondheid­sproblemen zijn, die de OPleden spoedig willen oplossen. Deze problemen zijn hypertensi­e, sanitaire voorzienin­g, vuilstortp­laatsen en schoon drinkwater. Janice Robinson, coördinato­r van de afdeling Gezondheid­sbevorderi­ng bij MZ, verwacht verantwoor­delijkheid en een goed voorbeeld van de OP-leden. Baja Gazon, hoofdkapit­ein in het gebied, is blij en trots op de leden die onder begeleidin­g van MZ besloten hebben om het OP te vormen. Zij mogen zeker de ondersteun­ing van het traditione­el gezag verwachten. Na de installati­e mocht het publiek genieten van een opvoering van de OP-leden, met het accent op chronische ziekten en een gezonde leefstijl.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname