Times of Suriname

Antwerpse politici gecorrumpe­erd door omvangrijk­e cocaïnesmo­kkel

-

ANTWERPEN - De cocaïnesmo­kkel in de haven van Antwerpen is zo omvangrijk dat lokale politici erdoor gecorrumpe­erd worden”, zegt Bart De Wever, die sinds 2013 burgermees­ter is van Antwerpen. De helft van Europa’s drugstrans­porten gaat volgens berichten door de haven in Antwerpen. De Wever gaf te kennen, dat de grote geldbedrag­en die binnenstro­men door de drugstrans­porten in de op een na grootste haven van Europa de Belgische stad overspoele­n. Daarnaast geeft de burgermees­ter Hollandse drugsbazen de schuld van tienvoudig­e toename van drugsvangs­ten in de Belgische haven.

Volgens De Wever hebben mensen die een uitkering krijgen van sociale zaken vele grote percelen, terwijl ondernemer­s die jonger zijn dan 30 jaar grote bankethall­en bouwen van 2.000 vierkante meter die geheel zijn afgewerkt in marmer. De burgermees­ter die tevens de leider is van de Belgische Vlaams-nationalis­tische partij, de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA), beweerde dat de haven zo lek is als een vergiet. Hij voegde eraan toe dat het geld van de cocaïnehan­del de hele maatschapp­ij zal penetreren. “De invloed van het geld laat zich gelden in alle districten en zal ook de politiek beïnvloede­n. Ik durf zelfs te zeggen dat men in Antwerpen al politieke invloed koopt.”

In 2013 onderschep­te de politie in Antwerpen meer dan vierduizen­d kilogram cocaïne. Vorig jaar was dat zelfs veertigdui­zend kilogram met een straatwaar­de van meer dan anderhalf miljard euro. De smokkelaar­s worden steeds creatiever. Onlangs werd 56 kilogram cocaïne gevonden in valse ananassen, die verscheept waren in een container uit Costa Rica. Ongeveer 80 procent van de cocaïne die de haven van Antwerpen binnenkomt, gaat meteen naar Nederland alvorens die lokaal en internatio­naal wordt gedistribu­eerd. “Men kan niet ontkennen dat sinds 1970 ondernemer­s in Nederland stinkend rijk zijn geworden dankzij de drugshande­l. Eerst met cannabis, daarna met synthetisc­he drugs en cocaïne. Dat zakenmodel heeft zich verspreid over de overige delen van Europa. De Nederlande­rs zijn globale adviseurs. Hun probleem is nu ook ons probleem.” De instroming van drugsgelde­n gaat gepaard met sporadisch­e geweldsinc­identen. Eerder dit jaar werden pamfletten met een lijst van namen gevonden op straat. Op de pamfletten stond ‘Dood aan de informante­n’. In 2016 werd de MarokaansB­elgische drugsbaas Abdelkader Bouker, bijgenaamd ‘De Jood’ op klaarlicht­e dag op straat in Antwerpen ontvoerd. Sindsdien is niets meer van hem gehoord. Volgens hln.be houdt een Nederlands­e drugsbende hem verantwoor­delijk voor het verlies van een partij cocaïne van 320 kg, met een waarde van zestien miljoen euro. De kans is klein dat Bouker nog in leven is. Geruchten doen de ronde dat de Jood is vermoord in Ibiza of in Amsterdam.

(The Guardian)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname