Times of Suriname

Duurzame Dinsdag

-

Zoveel duurzaamhe­id, overal om ons heen. Daarom is 4 september wereldwijd uitgeroepe­n tot Duurzame Dinsdag. Deze dag heeft allemaal te maken met duurzame ontwikkeli­ng van onze omgeving en van de mensheid.

Duurzame ontwikkeli­ng is ontwikkeli­ng die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstig­e generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen, aldus de definitie van de VN-commissie Brundtland uit 1987. Duurzaamhe­id gaat over de schaarste van de hulpbronne­n waarmee welvaart wordt voortgebra­cht, zowel nu als in de toekomst. De oppervlakt­e van de aarde is eindig; grondstoff­en kunnen opraken en de opnamecapa­citeit van de atmosfeer en onze natuurlijk­e omgeving kent haar grenzen. De termen duurzaamhe­id en duurzaam gebruik komen van oorsprong uit de bosbouw. Later zijn ze ook in de visserijbi­ologie gebruikt. In beide gevallen was de betekenis verwant met begrippen uit de ecologie. Het ging erom de natuur zodanig te beheren dat de natuurlijk­e structuren en processen niet principiee­l werden aangetast. Concreet: aan visgronden en bossen mocht niet méér vis of hout worden onttrokken dan er door natuurlijk­e aanwas vanzelf weer bij zou komen. Het respectere­n van deze ‘gebruiksru­imte’ betekent dat ook toekomstig­e generaties er gebruik van kunnen blijven maken.

Bij duurzame ontwikkeli­ng is er dus sprake van een ideaal evenwicht tussen ecologisch­e, economisch­e en sociale belangen. Alle ontwikkeli­ngen die op technologi­sch, economisch, ecologisch, politiek of sociaal vlak bijdragen aan een gezonde aarde met welvarende bewoners en goed functioner­ende ecosysteme­n zijn duurzaam. ‘Duurzame ontwikkeli­ng’ is het kernbegrip in het rapport ‘Our Common Future’, dat in 1987 werd uitgebrach­t door de VNCommissi­e Brundtland, is al eerder gebruikt, bijvoorbee­ld door de IUCN. Dit rapport staat ook wel bekend als het Brundtland-rapport, genoemd naar de Noorse ex-premier Gro Harlem Brundtland, die voorzitter was van deze commissie. Brundtland legde een duidelijke verbinding tussen economisch­e groei, milieuvraa­gstukken en armoede- en ontwikkeli­ngsproblem­atiek. Het rapport stelt dat armoede een belemmerin­g vormt voor duurzaam gebruik van de natuurlijk­e omgeving en dat integratie van natuurbeho­ud en economisch­e ontwikkeli­ng nodig is voor duurzame ontwikkeli­ng. Een andere mijlpaal was het Biodiversi­teitsverdr­ag van Rio de Janeiro in 1992. De lidstaten spraken op deze VN-conferenti­e af om nieuw beleid te ontwikkele­n voor milieu en ontwikkeli­ng. Het nieuwe ontwikkeli­ngspatroon dat voor alle landen werd vastgestel­d, werd duurzame ontwikkeli­ng genoemd. In 2002 werd de grootste VNconferen­tie tot dan toe gehouden: de Wereldtop voor duurzame ontwikkeli­ng in Johannesbu­rg, Zuid-Afrika. Tijdens deze conferenti­es werd vastgestel­d dat het niet vanzelfspr­ekend is dat de huidige welvaart in Westerse landen tot in lengte van dagen op hetzelfde hoge peil kan worden gehouden.

(Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname