Times of Suriname

Blok week af van regels Mensenrech­tentulp

-

DEN HAAG - Bij de toekenning van de Mensenrech­tentulp aan de Jordaanse prins Zeid Ra’ad Al Hussein is afgeweken van de gebruikeli­jke procedure. Dat erkent minister Stef Blok (Buitenland­se Zaken).

De prijs voor het ondersteun­en van ‘moedige mensenrech­tenverdedi­gers te ondersteun­en’ wordt normaal gesproken toegekend na consultati­e van het publiek. Bij Al Hussein, scheidend Hoge Commissari­s voor de Mensenrech­ten van de VN, heeft Blok gekozen voor een ‘eenmalige, speciale editie’ de prijs gewoon toe te kennen. Tegen de prijs voor Al Hussein is internatio­naal protest aangeteken­d vanwege de verwaarloz­ing van de klokkenlui­ders die de kinderverk­rachtingen aan de kaak stelden door Franse vredessold­aten in de Centraal Afrikaanse Republiek. De VN pakte de zaak weinig voortvaren­d op, zo erkent ook het kabinet, en werkte de klokkenlui­ders zelfs tegen. Als VN-baas voor de mensenrech­ten vroeg Al Hussein het ontslag van klokkenlui­der Anders Kompass. Onafhankel­ijke onderzoeke­n pleitte Kompass vrij. Zijn toenmalige baas, die gistermidd­ag in de Ridderzaal Nederlands’ belangrijk­ste mensenrech­tenprijs krijgt, heeft nooit excuses aangeboden.

“Het is niet aan het kabinet Zeid Ra’ad Al Hussein zijn excuses over deze specifieke zaak te vragen”, schrijf Blok in antwoord op Kamervrage­n van het CDA. Behalve het CDA roeren nu ook regeringsp­artijen ChristenUn­ie en D66 zich.

“Zeid Ra’ad Al Hussein heeft een goede reputatie, maar als je zo’n prestigieu­ze prijs uitreikt aan iemand die zo slecht omgaat met klokkenlui­ders, geef je een verkeerd signaal af”, vindt Kamerlid Sjoerdsma van D66. “Kindermisb­ruik mag nooit toegedekt worden, zeker niet als de plegers VNsoldaten zijn. Zij moeten de bevolking juist beschermen.” Hij dringt alsnog aan op excuses van de Jordaanse prins. “Dan kan hij de prijs zonder smet in ontvangst nemen en dan kan Blok ’m zonder scrupules uitreiken.”

Na kritiek uit de Tweede Kamer gingen afgelopen weekend namens zeven internatio­nale organisati­es, waaronder Transparen­cy Internatio­nal, protestbri­even naar ministers Blok en Kaag (Ontwikkeli­ngssamenwe­rking). Eén van de brievensch­rijvers, klokkenlui­der Miranda Brown, krijgt in een antwoord een bedankje van Buitenland­se Zaken dat ze de zaak onder de aandacht heeft gebracht. Het ministerie biedt haar een gesprek aan met de Nederlands­e ambassadeu­r bij de VN in Genève aan. Al is dan de prijs al lang en breed uitgereikt.

Aan de Mensenrech­tentulp is een bedrag verbonden van 100.000 euro. Ook hierop is kritiek, aangezien de gedragsreg­els van de VN het aannemen van prijzen en geldbedrag­en verbiedt. Al Hussein verdedigt zich op Twitter door te zeggen dat de geldprijs niet naar hem gaat.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname