Times of Suriname

Verdachte steekparti­j Amsterdam Centraal blijft langer vastzitten

-

AMSTERDAM - De negentienj­arige Afghaan Jawed S., die verdacht wordt van de steekparti­j op Amsterdam Centraal vrijdag, blijft langer vastzitten. Dit heeft de rechter-commissari­s gisteren besloten.

Het voorarrest is verlengd met veertien dagen. Volgens de rechter-commissari­s zijn er voldoende bewijzen om de man langer vast te houden. Redenen voor de verlenging van het voorarrest zijn het vluchtgeva­ar, de geschokte rechtsorde, de vrees voor herhaling en het onderzoeks­belang. Justitie denkt dat de man een terroristi­sch motief had voor zijn daad. S., die een verblijfsv­ergunning voor Duitsland heeft, stak vrijdag willekeuri­ge mensen neer met een mes.

Hij zou bewust naar Amsterdam zijn afgereisd met het plan een aanval uit te voeren, denkt de politie. Twee Amerikaans­e toeristen zijn zwaargewon­d geraakt en werden met spoed overgebrac­ht naar het ziekenhuis. Ze zijn wel aanspreekb­aar. De aanval van S. kon door snel ingrijpen van de politie worden gestopt. De man werd neergescho­ten door agenten en raakte hierbij niet levensbedr­eigend gewond. De Duitse politie meldde eerder dat de man niet bekendstaa­t als moslimextr­emist. Zijn woning in RheinlandP­falz is doorzocht op verzoek van de Nederlands­e autoriteit­en. Gegevensdr­agers als harde schijven en usb-sticks zijn in beslag genomen. De man zit in beperkinge­n, wat betekent dat hij alleen contact met zijn advocaat mag hebben.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname