Times of Suriname

Ruzie om plan bindend studieadvi­es

-

DEN HAAG - D66-minister Ingrid van Engelshove­n (Onderwijs) krijgt de wind van voren vanwege haar plan om voor studenten de touwtjes te laten vieren door het bindend studieadvi­es minder streng te maken. Binnen de coalitie van VVD, CDA, D66 en CU geeft het hommeles. En ook onderwijsl­and geeft de bewindsvro­uw onderuit de zak.

“We zijn overrompel­d en vinden het een onverstand­ig idee”, zegt Pieter Duisenberg van de Vereniging van Universite­iten.

Van Engelshove­n (D66) maakt vandaag, tijdens de opening van het academisch jaar, bekend dat instelling­en straks maximaal 40 studiepunt­en kunnen eisen in het eerste jaar. Nu varieert dat van 40 tot 60 punten en wie dat niet haalt, moet de opleiding verlaten.

Duisenberg: “Het bindend studieadvi­es is ingevoerd om de rem te zetten op het aantal studenten dat na het eerste jaar nog uitvalt. Door het bindend studieadvi­es weten studenten in het eerste jaar al waar ze aan toe zijn. Het studiesucc­es zou er dus hoger van worden, aansporen tot meer ambitie en leiden tot een hogere kwaliteit. Volgens ons werkt dat beleid.” De studentenb­onden LSVb en ISO protestere­n echter al geruime tijd tegen de druk waarmee studenten zouden kampen. Ze stellen dat studenten enorme schulden krijgen door het nieuwe leenstelse­l, moeten voldoen aan steeds hogere eisen in het eerste jaar of om in te stromen in het eerste jaar én binnen 4 tot 5 jaar afstuderen.

“Als de minister echt die druk op de studenten wil laten afnemen, moet ze meer investeren in docenten”, zegt Duisenberg boos. “Die kunnen dan de studenten beter begeleiden. Bovendien: er zijn niet zoveel hogeschole­n en universite­iten waar veel meer dan 40 studiepunt­en worden geëist in het eerste jaar. Zo’n student wéét dat als hij of zij begint aan die studie. Kies dan een andere studie.” Ook Thom de Graaf, partijgeno­ot van minister Van Engelshove­n, hekelt de gang van zaken. Hij is D66-senator en daarnaast voorzitter van de Vereniging Hogeschole­n. “Er is geen enkel overleg aan vooraf gegaan met ons”, zegt hij boos.

VVD-Kamerlid Judith Tielen vindt het plan van Van Engelshove­n ronduit beroerd. “Ze verheft middelmaat tot de norm”, gruwt ze. PVV’er Harm Beertema is dat roerend met haar eens. “De lat komt steeds lager te liggen. We creëeren onze generatie tere ‘snowflakes’ helemaal zelf. Geen eisen meer stellen, iedereen een diploma”, verzucht hij. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname