Times of Suriname

Mogelijk tientallen doden India door uitbraak rattenziek­te na overstromi­ngen

-

INDIA - In India zijn ten minste negen doden gevallen door de rattenziek­te. Mogelijk loopt dit aantal nog op naar veertig. Deze bacteriële ziekte kon zich snel verspreide­n nadat deze maand één van de ergste overstromi­ngen plaatsvond in honderd jaar tijd.

Volgens het ministerie van Volksgezon­dheid staat het officiële dodental nog op negen, maar kan dit snel oplopen naar ten minste veertig. Lokale media spraken alleen gisteren al van drie doden door leptospiro­se, in de volksmond ook wel de rattenziek­te genoemd. Symptomen van deze ziekte zijn onder meer koorts en spierpijn. Het wordt overgedrag­en door de urine van ratten of andere dieren in oppervlakt­ewater.

India kampte in de maand augustus met hevige regenval, met ernstige overstromi­ngen tot gevolg. Honderden mensen vonden de dood. De schade loopt in de miljarden euro’s.

De rattenziek­te is gemakkelij­k te bestrijden met antibiotic­a. Het Indiase ministerie van Volksgezon­dheid is vorige maand al begonnen met het uitdelen van medicatie, maar het lukt ze niet iedereen te bereiken.

De drie doden van gisteren hadden geen medicatie genomen, zegt de Indiase minister van Volksgezon­dheid. Mohammed Javeed, specialist in een privézieke­nhuis in Kerale, waar de overstromi­ngen het hevigst waren, zag de afgelopen week alleen al dertig doden. Volgens hem komt de ziekte elk jaar voor tijdens de moesson. Vooral boeren lopen kans geïnfectee­rd te raken, met name als ze wondjes of sneetjes hebben.

Het zorgwekken­de is dat dit jaar de slachtoffe­rs ook andere symptomen hebben, zegt Javeed. “En de ziekte verspreidt zich deze keer heel snel. De recente doden wijzen erop dat de kans op een epidemie zeker aanwezig is.” (NU)

 ??  ?? De rattenziek­te is gemakkelij­k te bestrijden met antibiotic­a. (Foto: IBTimes India)
De rattenziek­te is gemakkelij­k te bestrijden met antibiotic­a. (Foto: IBTimes India)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname