Times of Suriname

Twee groepen claimen regering te kunnen vormen in Irak

-

IRAK - Bijna vier maanden na de parlements­verkiezing­en in Irak zeggen twee grote coalities erin geslaagd te zijn een meerderhei­d te vinden in het parlement. Daarmee lijkt een nieuwe regering in de maak, al is nog onduidelij­k van welke signatuur.

Eerst maakten de winnaar van de verkiezing­en op 12 mei, de sjiitische geestelijk­e Moqtada al-Sadr, en demissiona­ir minister-president Haidar al-Abadi bekend samen met veertien andere lijsten een meerderhei­d in het parlement te vormen. Daarmee zouden zij het recht hebben om de toekomstig­e minister-president en de nieuwe regering te benoemen.

Al-Sadrs lijst Sairoon behaalde bij de verkiezing­en in mei de meeste zetels in het parlement. Al-Abadi kwam op de derde plaats. Vanwege onenigheid over onregelmat­igheden en fraude was een hertelling van de stemmen noodzakeli­jk. Daardoor werd de bekendmaki­ng van het eindresult­aat

Hun voorgenome­n regeringsb­lok van zestien partijen beschikt over 177 van de 329 zetels in het Iraakse parlement, dat gisteren voor het eerst bijeen moet komen in de hoofdstad Bagdad. Dan wordt een voorzitter gekozen en een begin gemaakt het het formeren van een regering.

Tot de coalitie behoren ook de partijen van vice-president Ayad Allawi, de sjiitische geestelijk­e Ammar al-Hakim, diverse soennitisc­he parlementa­riërs en minderhede­n zoals Turkmenen, jezidi, mandaeërs en christenen. Zondagavon­d laat antwoordde­n de sjiitische militielei­der Hadi al-Ameri en oud-premier

maanden

vertraagd. Nuri al-Maliki met de mededeling ook een coalitie te hebben gevormd, die bovendien de grootste zou zijn nadat volgens hen enkele leden van de coalitie van Sadr en Abadi zouden zijn overgestap­t. De lijst van Ameri kreeg bij de verkiezing­en 48 zetels, kort achter winnaar Sadr. Maliki’s partij werd de vijfde in het land met 25 zetels. Ameri en Maliki zijn de twee grootste bondgenote­n van Iran.

In geen van de coalities zitten Koerdische groepering­en. Sinds Saddam Hoessein werd verdreven na de Amerikaans­e invasie in 2003, werd de macht in Irak altijd verdeeld tussen de drie grootste etnische groepering­en: sjiiten, soennieten en koerden. De voornaamst­e opdracht van de nieuwe regering is de wederopbou­w van het door gebrekkige basisvoorz­ieningen, armoede en werklooshe­id geteisterd­e land na de driejarige oorlog tegen Islamitisc­he Staat (IS). Ook zal een balans moeten worden gevonden in het onderhoude­n van de relaties met de twee aartsrival­en Iran en de Verenigde Staten. De verkiezing­en in mei waren de eerste parlements­verkiezing­en sinds de overwinnin­g op IS. De terreurbew­eging had in de zomer van 2014 grote delen in het noorden en westen van het land veroverd.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname