Times of Suriname

Filipijnse president Duterte voor zaken in Israël

-

ISRAËL - President Duterte van de Filipijnen is in Israël. Volgens media daar hoopt Israël tijdens dit bezoek zaken te doen op het gebied van olie- en wapenhande­l. Een Israëlisch­e oliemaatsc­happij mag in de Filipijnen waarschijn­lijk olie gaan winnen. Israël hoopt Duterte te verleiden om Israëlisch­e wapens aan te schaffen.

Er staat onder meer een lunch met premier Netanyahu en een bezoek aan het Holocaustm­useum Yad Vashem op het programma.

Dat laatste is opmerkelij­k. Twee jaar geleden vergeleek Duterte zijn jacht op drugshande­laren en drugsgebru­ikers met de moord op de Joden tijdens de Tweede Wereldoorl­og.

Enkele dagen later bood hij zijn excuses aan. “Het was nooit mijn bedoeling om afbreuk te doen aan de nagedachte­nis van de zes miljoen Joden die door de Duitsers zijn vermoord”, zei hij. Dat neemt niet weg dat onder zijn regering duizenden drugshande­laren, drugsgebru­ikers en andere Filipijnen zijn vermoord.

Israëlisch­e mensenrech­tenactivis­ten hebben president Rivlin opgeroepen om Duterte niet te ontvangen. “Wij denken dat dit bezoek de reputatie van president Rivlin en zijn ambt zal schaden”, schreven ze. Er zijn geen aanwijzing­en dat Rivlin afziet van het bezoek. Tegenstand­ers van het bezoek hebben ook moeite met Duterte’s opvattinge­n over vrouwenrec­hten. Vorig jaar gaf hij militairen die tegen terroriste­n moesten vechten een vrijbrief om vrouwen te verkrachte­n.

Critici verwijten premier Netanyahu dat hij banden aanhaalt met autoritair­e leiders, zoals de Hongaarse premier Orban, de Poolse president Duda en president Poetin. (NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname