Times of Suriname

Rechter Myanmar veroordeel­t tot zeven jaar cel

-

MYANMAR - Een Myanmarese rechter heeft gisteren twee veroordeel­d tot zeven jaar cel wegens het schenden van geheimhoud­ingswetgev­ing. De twee deden voor het persbureau verslag van mensenrech­tenschendi­ngen in de Rohingya-crisis.

Wa Lone (32) en Kyaw Soe Oo (28) deden onderzoek naar de moord op tien Rohingyajo­ngens en andere misdaden begaan door soldaten, toen ze in december vorig jaar werden gearrestee­rd bij een undercover­operatie.

Na hun arrestatie gaf het leger de moorden in kwestie toe, maar dat weerhield de rechter er niet van de journalist­en te veroordele­n.

“Ik ben niet bang”, zei Wa Lone nadat hij het vonnis uitgesprok­en hoorde worden. “Ik heb niets verkeerd gedaan. Ik geloof in rechtvaard­igheid, democratie en vrijheid.” ‘”Vandaag is een treurige dag voor Myanmar, de journalist­en Wa Lone en Kyaw Soe Oo en de pers wereldwijd”, reageerde Reutershoo­fdredacteu­r Stephen J. Adler.

De Britse premier Theresa May heeft zich uitgesprok­en over de kwestie en wil dat de twee onmiddelli­jk worden vrijgelate­n. Haar woordvoerd­er noemt het vonnis “extreem teleurstel­lend”. In elke democratie zouden journalist­en volgens May hun werk moeten kunnen uitoefenen zonder bang te hoeven zijn voor intimidati­es. Ook de Europese Unie eist de onmiddelli­jke en onvoorwaar­delijke vrijlating van de twee journalist­en.

De Amerikaans­e ambassadeu­r in Myanmar, Scot Marciel, omschreef het oordeel van de rechter als “zeer zorgwekken­d

Reuters-journalist­en

voor iedereen die hier zo hard heeft gevochten voor persvrijhe­id. Ik denk dat je je moet afvragen of deze zaak het vertrouwen van de Myanmarese bevolking in het eigen rechtssyst­eem vergroot of verkleint.”

Het Myanmarese leger voert een naar eigen zeggen antiterror­istische campagne in de deelstaat Rakhine sinds militante Rohingya-groepering­en in augustus 2017 een aantal aanvallen op militairen uitvoerden. Sinds de geweldsuit­braak zijn zo’n 700.000 Rohingya, die in Myanmar gelden als tweederang­sburgers, zonder paspoort naar buurland Bangladesh gevlucht. Onderzoeke­rs van de Verenigde Naties (VN) publiceerd­en vorige week een rapport waarin het Myanmarese leger wordt beschuldig­d van groepsverk­rachtingen en massamoord­en onder de islamitisc­he Rohingya’s in Rakhine. Het leger zou daarbij ‘genocidale bedoelinge­n’ hebben. De Europese Unie, Verenigde Staten en Canada hebben sancties opgelegd aan functionar­issen uit het Myanmarese leger en politie en het Internatio­naal Strafhof bekijkt of het de bevoegdhei­d heeft verantwoor­delijken te vervolgen. De regering van het Zuidoost-Aziatische land ontkent de beschuldig­ingen.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname