Times of Suriname

Oversteek Middelland­se Zee steeds dodelijker

-

LIBIË - Vluchtelin­gen en migranten die in bootjes de Middelland­se Zee oversteken, lopen daarbij een stuk meer risico dan vorig jaar. Dat komt onder meer doordat minder reddingssc­hepen actief zijn voor de kust van Libië, zegt de vluchtelin­genorganis­atie van de Verenigde Naties (VN).

De UNHCR concludeer­t in een rapport dat steeds minder migranten proberen de oversteek te maken vanuit Libië. Degenen die nog wel vertrekken, komen relatief vaker om het leven dan vorig jaar.

Eind juli waren voor zover bekend bijna elfhonderd mensen omgekomen tijdens tochten over de gevaarlijk­e ‘centrale’ route over de Middelland­se Zee, die onder meer naar Italië gaat.

In totaal overleed ongeveer een op de achttien migranten op dat traject tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar. Dat was in dezelfde periode in 2017 nog een op de 42, aldus de UNHCR. Er deden zich dit jaar op die centrale route zeker tien incidenten voor waarbij minstens vijftig mensen het leven verloren.

Een belangrijk­e oorzaak is dat minder zogenoemde zoek- en reddingsca­paciteit beschikbaa­r is voor de Libische kust. In de eerste zeven maanden van vorig jaar, haalden acht NGO’s daar samen zo’n 39.000 vluchtelin­gen en migranten van bootjes. Inmiddels zijn er een stuk minder van die reddingsor­ganisaties actief.

“Het gevolg is dat vluchtelin­gen en migranten langer op overvolle en onveilige vaartuigen zitten en grotere afstanden afleggen voordat ze worden gezien en gered”, stelt de VN-organisati­e. “En er zijn minder spelers beschikbaa­r om hulp te verlenen als ze kapseizen in internatio­nale wateren.” (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname