Times of Suriname

Grote brand uitgebroke­n in Nationaal Museum Brazilië

- De brand heeft zich door het hele pand verspreid. (Foto: NU)

BRAZILIË - In het gebouw van het Nationaal Museum van Brazilië is een brand uitgebroke­n. Het museum, dat in Rio de Janeiro gevestigd is, was niet open voor bezoekers toen het vuur ontstond.

De brand heeft zich door het hele pand verspreid. Het is niet bekend of er gewonden zijn gevallen. Ook is de oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Hoe groot de schade is, kan nog niet worden gezegd. Volgens lokale media is een groot deel van de twintig miljoen objecten verwoest of beschadigd.

Het gebouw

telt

meerdere verdieping­en en is in 1818 gebouwd. Eerder werd het gebruikt als paleis van de Portugese koninklijk­e familie en later behoorde het toe aan de Braziliaan­se keizerlijk­e familie.

Het Nationaal museum, dat het oudste museum van Brazilië is, vierde eerder dit jaar het tweehonder­djarig bestaan. Het is een van de grootste musea van natuurhist­orie en antropolog­ie in Amerika. In het museum wordt een aantal stukken van onschatbar­e waarde tentoonges­teld, zoals de oudste menselijke fossielen die gevonden zijn in Brazilië. Het museum heeft een geologisch­e, botanische, paleontolo­gische en archeologi­sche collectie. Daarnaast beschikt het ook over Egyptische mummies, Griekse beelden en Etruskisch­e objecten. De Braziliaan­se president Michel Temer noemt het “een trieste dag voor alle Braziliane­n. De waarde van onze geschieden­is kan niet worden afgemeten aan de schade aan het gebouw”, aldus Temer. “Het is een tragedie voor de cultuur in Brazilië”, liet de directeur van het Historisch Museum aan de GloboNews weten. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname