Times of Suriname

Argentinië schrapt helft ministerie­s om geld te besparen

-

ARGENTINIË - De Argentijns­e president Macri wil de helft van de ministerie­s in het land schrappen om te bezuinigen op de overheidsu­itgaven. In een tv-toespraak kondigde hij meer rigoureuze maatregele­n aan die een nieuwe economisch­e crisis in het land moeten voorkomen. “We kunnen niet langer meer geld uitgeven dan we binnenkrij­gen.”

De conservati­eve president is ook van plan de exportbela­sting op een aantal landbouwpr­oducten te verhogen. Macri zegt dat hij in deze noodsituat­ie degenen die “het makkelijks­t iets kunnen missen” vraagt om een extra bijdrage. Argentinië is een van de grootste exporteurs van landbouwpr­oducten ter wereld, onder meer van soja, mais en tarwe.

Concreet waren de bezuinigin­gsaankondi­gingen van Macri niet in de tv-toespraak. Zo legde hij niet uit wanneer de exportbela­sting omhoog zou moeten gaan, of hoe hij de halvering van de ministerie­s wil vormgeven. Daarover wordt volgens de president binnenkort meer bekendgema­akt.

Macri moet bezuinigin­gen als onderdeel van een deal die hij dit jaar heeft gesloten met het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF) voor een lening van 50 miljard dollar. Volgens de president is de lening noodzakeli­jk om de internatio­nale markten weer vertrouwen te geven en de waardeverm­indering van de Argentijns­e peso te stoppen. De nationale munteenhei­d is dit jaar ongeveer de helft minder waard geworden ten opzichte van de Amerikaans­e dollar.

Morgen vliegt de Argentijns­e president naar Washington DC om met IMF-topvrouw Lagarde te overleggen over de afgesproke­n lening, in de hoop dat die zo snel mogelijk verstrekt kan worden. (NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname