Times of Suriname

Minister Blok overleeft motie van wantrouwen na ‘failed state’-opmerking

-

DEN HAAG - De Nederlands­e minister van Buitenland­se Zaken, Stef Blok, moest gisteren in de Tweede Kamer opnieuw diep door het stof over zijn uitspraken over Suriname - hij noemde het land een ‘failed state’ - en de multicultu­rele samenlevin­g. “Mijn uitspraken spijten me. De woorden die ik heb teruggenom­en, die meende ik niet”, aldus de bewindsman, die uiteindeli­jk een motie van wantrouwen overleefde.

“Het zal niemand verrassen dat ik deze zomer veel bezig ben geweest met deze kwestie. De woorden die ik heb gebruikt, waren om te prikkelen. Maar ik heb daarbij ongelukkig­e en onzorgvuld­ige woorden gebruikt”, zei Blok. “Dat spijt mij. Ik heb die woorden ook teruggenom­en.”

Alleen excuses bleken niet genoeg voor de kamer. Veel partijen wilden weten of Blok daadwerkel­ijk gelooft in zijn uitspraken en wat dat voor zijn geloofwaar­digheid als minister van Buitenland­se Zaken betekent. “Niets”, vindt Blok. Hij benadrukte dat de contacten met de buitenland­se collega’s – op Suriname na – zijn hersteld en dat er geen afspraken uit zijn ‘bomvolle’ agenda voor volgende week zijn geschrapt. Alleen Suriname had negatief gereageerd op zijn excuses, maar hij beloofde daar hard aan te werken. De relatie was voor zijn uitspraken ook al niet goed, voegde hij eraan toe. Op een besloten bijeenkoms­t zei Blok deze zomer onder meer dat hij geen land kent waar verschille­nde culturen vreedzaam samenleven. “Ik kan geen voorbeeld noemen.” Toen een van de tachtig toehoorder­s Suriname opperde, haalde Blok hard uit naar de republiek. “Dus de partijen in Suriname zijn niet langs etnische lijnen opgedeeld? Een functioner­ende rechtsstaa­t en democratie? Suriname is een failed state. En dat heeft ernstig te maken met de etnische opdeling.”

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname