Times of Suriname

Bestek ligt klaar

-

PARAMARIBO - De Surinameri­vier wordt uitgebagge­rd. Dit zal op zeer korte termijn gebeuren, maar dat moment zal afhangen van de aard van de aanbestedi­ng die zo goed als voorbereid is. Feit is wel dat de aanbestedi­ng gauw de deur uitgaat en het baggeren nog dit jaar moet beginnen. De Terms of Reference (TOR) zijn al opgesteld voor de bedrijven die interesse hebben om ruim zes miljoen kubieke meter slib uit de vaargeul van de Surinameri­vier te verwijdere­n, zodat grote schepen de Jules Sedney Haven weer kunnen aandoen.

Om nog grotere schepen als daarvoor te accommoder­en, zullen nog wat extra miljoenen kubieke meter aan klei uitgegrave­n moeten worden. Welk besluit uiteindeli­jk genomen wordt, zal op korte termijn door president Desi Bouterse worden bepaald.

Het wachten was op de terugkeer van het staatshoof­d uit Cuba om de opdracht te geven voor de aanbestedi­ngsprocedu­re en welke optie op dit moment verantwoor­d is. “Maar dat we dit jaar de Surinameri­vier moeten uitbaggere­n en het elk jaar moeten onderhoude­n, staat als een paal boven water”, zegt minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicat­ie. Met alle belanghebb­ende groepen waaronder het bedrijfsle­ven, de rederijen en verschepin­gsmaatscha­ppijen is intussen overleg geweest. Ook deskundige­n en de Maritieme Autoriteit Suriname die reeds geruime tijd aan de bel trekken, zijn gehoord. Alle commentare­n en kanttekeni­ngen zijn meegenomen om te komen tot de TOR voor de aanbestedi­ng. “Het bestek is zo goed als klaar, dus de Terms of Reference zullen gestuurd worden naar de aannemers om zich in te schrijven. We hebben niet stilgezete­n. Het heeft echt onze hoogste aandacht”, zegt minister Pengel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname