Times of Suriname

Dag van de Strijdkrac­hten

-

of Dag van de Strijdkrac­hten is jaarlijks op 6 september een officiële feestdag in Sao Tomé en Principe ter ere van de militairen van de kleine eilandenst­aat voor de westkust van Afrika. In de hoofdstad wordt een militaire parade gehouden.

‘Dia das Forças Armadas’

Een krijgsmach­t of leger is een militaire organisati­e, doorgaans ter verdedigin­g van een Staat. Meestal is een krijgsmach­t onderverde­eld in een landmacht, marine en een luchtmacht, soms aangevuld met andere krijgsmach­tdelen. De studie van de inzet van een krijgsmach­t heet krijgskund­e. De geschieden­is ervan heet krijgsgesc­hiedenis. De krijgsgesc­hiedenis of militaire geschieden­is is een tak van de geschieden­isstudie die de gebeurteni­ssen beschrijft die samenhange­n met het ontstaan en verloop van oorlogen en andere conflicten, van een geschil tussen twee stammen over een perceel land tot een wereldoorl­og. Al sinds de vroegste tijden zijn oorlogen en veldslagen door geschiedsc­hrijvers opgetekend. Een groot deel van de geschieden­is is feitelijk krijgsgesc­hiedenis. Het vroegste bekende verslag van een veldslag is de ‘Slag bij Megiddo’ van 1485 voor Christus. Militaire geschieden­is heeft een aantal doeleinden. Eén hoofddoel is te leren om oorlogen effectieve­r te bestrijden en te verhindere­n. Ook kunnen militairen inzicht krijgen in tactiek en strategie door de krijgsgesc­hiedenis te bestuderen. Daarom wordt er op militaire academies over de hele wereld veel aandacht aan besteed. Hoewel de wijze van oorlogvoer­ing door technologi­sche ontwikkeli­ngen heel anders is dan honderden jaren geleden, blijven basisprinc­ipes als verrassing, initiatief en leiderscha­p onverminde­rd van toepassing.

Het leger van Sao Tomé heet officieel ‘Forcas Armadas de Sao Tome e Principe’ ofwel FASTP. Deze bestaat uit drie onderdelen, een landmacht, een kustwacht (Guarda Costeira de Sao Tome e Principe ofwel GCSTP) en een presidenti­ële garde. In 2005 waren er rond de 300 soldaten. De CIA omschrijft het leger als klein en ineffectie­f met een gebrek aan bronnen, de uitrusting is verouderd en promotie gebeurt op basis van vriendjesp­olitiek. De kustwacht bestaat slechts uit vijftig vrijwillig­ers en twee opblaasbot­en. De Amerikaans­e marine (United States Navy) traint soms in het kader van het Africa Partnershi­p Station (APS) samen met militairen uit Sao Tomé en Principe. In 1995 en 2003 pleegde het leger een korte staatsgree­p. De president van het land is de opperbevel­hebber van de strijdkrac­hten; de dagelijkse leiding is in handen van de stafchef; anno 2010 is dit luitenant-kolonel Idalécio Pachire. In 2006 ging zo’n 0,8 procent van het binnenland­s bruto product naar defensie-uitgaven, een relatief laag percentage.

(Bron: Wikipedia, Beleven)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname