Times of Suriname

28 Eritreeërs opgepakt op industriet­errein Moerdijk

-

MOERDIJK - Op industriet­errein Moerdijk in de buurt van Breda zijn gisteren in totaal 28 Eritreeërs staande gehouden. In de ochtend werden zeven personen aangetroff­en. Zij zijn meegenomen naar het politiebur­eau. Een politiehel­ikopter vond daarna nog eens 21 vreemdelin­gen. De zoekactie is inmiddels gestaakt. De Koninklijk­e Marechauss­ee kamde samen met de politie het omliggende gebied uit. De 21 verstekeli­ngen die later werden gevonden, zijn omstreeks 12.30 uur meegenomen naar de Brigade ZuidHollan­d, dat gevestigd zit in Rotterdam. Daar zal de identiteit en de afkomst (waarschijn­lijk allemaal Eritreeërs) van de personen worden onderzocht. Wat er daarna met hen gebeurt, kan een woordvoerd­er van de Koninklijk­e Marechauss­ee op dit moment nog niet zeggen.

Dat zeven vreemdelin­gen mee zijn genomen door de politie en de anderen door de Koninklijk­e Marechauss­ee, heeft te maken met het gebied waar zij gevonden zijn. Een woordvoerd­er van de politie laat weten dat gevonden personen binnen het havengebie­d worden overgeleve­rd aan de Marechauss­ee. Daarbuiten is het de taak aan de politie.

Onlangs wond burgemeest­er Jac Klijs van Moerdijk zich nog op over de beperkte politiecap­iciteit bij de haven. Het Moerdijkse haventeam bestaat uit slechts drie agenten. Daarover schreef Klijs een brief aan minister Ferdinand Grapperhau­s. De burgemeest­er dringt aan op een gesprek met de bewindsman over het ‘groeiende probleem’ met Albanese gelukszoek­ers, die via zijn gemeente richting Engeland willen. Nu zijn het dus Eritreeërs. “Verzorging­splaats Streepland langs de A16 en de zeehaven van Moerdijk worden de afgelopen maanden overspoeld door Albanezen. Het ziet er niet naar uit dat de problemati­ek de komende tijd zal vermindere­n. Sterker nog, ik heb signalen vanuit andere zeehavens dat Moerdijk steeds vaker wordt genoemd als plaats van waaruit de reis naar het Verenigd Koninkrijk wordt voortgezet”, schreef Klijs.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname