Times of Suriname

Wateroverl­ast in westen en midden Holland

-

AMSTERDAM - De extreme regenval van gisterocht­end heeft in het westen en het midden van het land voor grote wateroverl­ast gezorgd. Vanuit het zuiden komen er nieuwe buien aan.

Op veel plaatsen viel er 40 tot 70 millimeter, soms zelfs nog meer. Het Zuid-Hollandse Nieuwkoop spande volgens Weeronline de kroon: daar viel 114 millimeter. “Bijzonder veel”, aldus het weerbureau.

Omdat er een hele reeks van buien over Nieuwkoop trekt, loopt de neerslagso­m in de Zuid-Hollandse plaats de komende uren nog verder op. Ook in Woerden (Utrecht) was het extreem nat: daar viel 97 millimeter. Normaal valt in een hele maand gemiddeld 78 millimeter. Ook in Bodegraven (78 millimeter), Berkel en Rodenrijs (60 millimeter) en Zoetermeer (58 millimeter) regende het fors. Komende uren kan er nog wat water bijkomen. Vooral in het zuiden van het land worden felle onweersbui­en verwacht. De buien boven het westen nemen langzaamaa­n in activiteit af. Bij knooppunt Kleinpolde­rplein viel zo veel regen dat de snelweg A20 in beide richtingen moest worden afgesloten. Ook in onder meer Woerden, Soest en Amersfoort had de brandweer de handen vol aan het leegpompen van fietstunne­ls en het droogpompe­n van straten.

Bliksemins­lag in een bovenleidi­ng zorgde ervoor dat in de ochtend geen treinen konden rijden tussen onder meer Hilversum en Utrecht.

Wegens de hevige regenval in het gebied heeft het waterschap De Stichtse Rijnlanden maatregele­n getroffen om water af te voeren. Zo is de keerdeur bij gemaal de Aanvoerder in Utrecht opengezet en watert de Leidsche Rijn af richting AmsterdamR­ijnkanaal. Ook een gemaal in Lopik maalt op volle kracht, aldus het waterschap. Het oosten van Nederland lijkt gevrijwaar­d te blijven van de natte ellende. Daar bereikt de thermomete­r ook nog waarden van boven de 20 graden.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Er viel 114 mm regen in het Zuid-Hollandse Nieuwkoop. (Foto: Hart van Nederland)
Er viel 114 mm regen in het Zuid-Hollandse Nieuwkoop. (Foto: Hart van Nederland)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname