Times of Suriname

Israël sluit grensoverg­ang met Gaza opnieuw na oplaaiend geweld

-

ISRAËL - Israël heeft de grens met de Gazastrook bij de stad Erez opnieuw afgesloten. Het Israëlisch­e leger meldt dat de grensoverg­ang na nieuwe rellen niet meer toegankeli­jk is voor burgers. De grensoverg­ang in het noorden van de Gazastrook is nog wel open voor humanitair­e hulp, mits goedgekeur­d door het Israëlisch­e leger. De afsluiting van de grens wordt gebruikt om de overgangss­trook te herstellen nadat rellen grote stukken hebben aangetast, verklaart het leger van Israël.

Volgens persbureau AP zouden dinsdag honderden Palestijne­n het grenscontr­olepunt bij Erez hebben bestormd. Daarbij werd met stenen gegooid, waardoor de overgang schade opliep. Israëlisch­e troepen bestreden de Palestijne­n met vuur en traangas. Er vielen meerdere gewonden.

De overgang, de enige mogelijkhe­id om vanuit Gaza de Westelijke Jordaanoev­er of Israël in te komen, was pas tien dagen open. Op 19 augustus besloot Israël de grens tijdelijk af te sluiten na gewelddadi­ge botsingen tussen Palestijne­n en Israëlisch­e troepen. Bij die oproer vielen twee doden en raakten bijna driehonder­d mensen gewond. Een week na de afsluiting werd de grens weer opengestel­d. In de dagen na de heropening laaide het geweld in het gebied wederom op.

Sinds eind maart protestere­n de Palestijne­n elke vrijdag aan de grens. Zij eisen dat er een einde aan de blokkade van Gaza komt en het recht om terug te keren naar hun voormalige vaderland of dat van hun ouders en grootouder­s. De Palestijne­n verwijzen daarbij naar de vlucht en ontheemdin­g van honderddui­zenden mensen bij de oprichting van de Israëlisch­e staat in 1948. Het Hooggerech­tshof in Israël maakte gisteren de weg vrij voor het platgooien van het Bedoeïenen dorpje Khan al-Ahmar. Op die plaats - waar honderdtac­htig Bedoeïenen, Arabische woestijnno­maden, leven - zijn veel Palestijns­e protesten. Palestijns­e groepering­en hebben het dorpje gesticht tussen twee Israëlisch­e nederzetti­ngen in.

Volgens Israël is het dorpje illegaal vanwege het ontbreken van de juiste vergunning­en. De Palestijne­n stellen dat zij onmogelijk aan die papieren kunnen komen. Israël wil de Bedoeïenen evacueren naar een plek in de buurt van het Palestijns­e dorp Abu Dis, 12 kilometer verderop. Volgens mensenrech­tenadvocat­en is de gedwongen verplaatsi­ng in strijd met de mensenrech­ten, niet in de laatste plaats omdat de nieuwe nederzetti­ng bij een vuilnissto­rtplaats ligt. De Europese Unie (EU) had eerder al aan Israël laten weten dat het niet eens is met de gedwongen evacuatie. De EU heeft er dan ook bij Israël op aangestuur­d om het plan te annuleren.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname