Times of Suriname

Twee russen verdachten moordpogin­g Skripals

-

ENGELAND - De Britse justitie verdenkt twee Russen er van dat ze hebben geprobeerd om de voormalige dubbelspio­n Sergej Skripal en zijn dochter Joelia te vermoorden. De twee werden vergiftigd met het gifgas novitsjok in de plaats Salisbury. Ze overleefde­n het ternauwern­ood. Justitie zegt voldoende bewijs te hebben tegen de twee Russen van wie de namen gisteren werden bekendgema­akt: Alexander Petrov en Ruslan Borisjov. De twee bevinden zich in Rusland en zijn door de Britten in staat van beschuldig­ing gesteld voor poging tot moord op de vader en dochter.

Volgens de chef van de Britse antiterreu­rpolitie kwamen de Russen waarschijn­lijk onder valse namen op 2 maart naar Groot-Brittannië en reisden zij op 4 maart terug naar Rusland. De Skripals werden op zondag 4 maart bewusteloo­s aangetroff­en bij een winkelcent­rum in Salisbury. Volgens de antiterreu­rpolitie zijn in de hotelkamer van de Russen sporen ontdekt van het middel novitsjok, een chemische verbinding die dateert uit het Sovjet-tijdperk. De twee zijn rond de veertig jaar oud en hadden authentiek­e Russische paspoorten bij zich. Londen heeft Rusland al eerder beschuldig­d van betrokkenh­eid bij de moordaansl­ag. Moskou heeft dat steeds ontkend. Er is een Europees arrestatie­bevel voor de twee Russen uitgegaan. GrootBritt­annië gaat niet om uitleverin­g vragen omdat de Russische wet uitleverin­g van onderdanen niet toestaat.

Het Russische ministerie van Buitenland­se Zaken verklaarde dat de twee namen ‘ons niets zeggen’. Zaken als deze aanslag vragen volgens het departemen­t om nauwe samenwerki­ng en zorgvuldig­e analyses. De woordvoers­ter riep Londen op om samen te werken bij het onderzoek naar de aanslag. De Russische vertegenwo­ordiger bij de internatio­nale Organisati­e voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) zei dat Rusland niets met de aanslag in Salisbury te maken had.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Alexander Petrov en Ruslan Borisjov. (Foto: RTL Nieuws)
Alexander Petrov en Ruslan Borisjov. (Foto: RTL Nieuws)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname