Times of Suriname

Dodental door zware tyfoon in Japan gestegen naar tien

-

JAPAN - De tyfoon Jebi heeft aan zeker tien mensen in Japan het leven gekost. Het is de zwaarste storm die het land treft in 25 jaar.

In het westen van Japan heeft de tyfoon een spoor van vernieling achtergela­ten. Ten minste driehonder­d mensen zijn gewond geraakt en 1,2 miljoen huishouden­s kwamen zonder stroom te zitten.

Onder meer de grote steden Kyoto en Osaka werden getroffen. Duizenden reizigers zijn geëvacueer­d vanaf het internatio­nale vliegveld van Osaka.

De mensen strandden op de op een kunstmatig eiland gebouwde luchthaven, nadat een boot op de enige toegangswe­g was gebotst. De Japanse overheid is begonnen die mensen met boten te evacueren en naar het nabijgeleg­en vliegveld van Kobe over te brengen.

De BBC schrijft dat bewoners zijn gewaarschu­wd voor aardversch­uivingen en overstromi­ngen. De tyfoon kwam aan land op het schiereila­nd Shikoku en ging van daaruit richting het noorden, langs Osaka en Kyoto. Onderweg zorgde Jebi voor veel schade. Jebi is de zwaarste storm in Japan sinds 1993. Het land is sinds juni meerdere malen door heftig noodweer getroffen. In de regio Hiroshima kwamen eerder al meer dan tweehonder­d mensen om het leven door een tyfoon.

Daarna werd het hele land getroffen door een ernstige hittegolf, maar tegelijker­tijd kwamen ook meerdere tyfoons aan land.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname