Times of Suriname

Tegenstrij­dige getuigenis levert weer vragen op in zaak-Ivana Smit

-

MALEISIË - Opnieuw zijn er vragen gerezen over een getuigenve­rklaring over de omstandigh­eden rond de dood van de Nederlands­e Ivana Smit. De Maleisiër op wiens balkon het model na een val van de twintigste verdieping terechtkwa­m, heeft in de rechtbank iets anders gezegd dan hij in eerste instantie tegen de politie zei. Gisteren hoorde de rechtbank de politieman die de bewoner meteen na de alarmmeldi­ng had ondervraag­d. Volgens de sergeant heeft de bewoner gezegd dat hij de val van Smit had gehoord. De man zelf getuigde in de rechtbank echter dat hij helemaal niet thuis was. De rechtbank in Kuala Lumpur onderzoekt of bij de dood van de Nederlands­e sprake is van een strafbaar feit en of dus strafrecht­elijk onderzoek nodig is.

Het is niet de eerste keer dat een verklaring in de rommelige zaak verandert. De Maleisisch­e patholoog-anatoom die eerder had gezegd dat Smit nog moet hebben geleefd toen ze viel, trok die verklaring vorige week helemaal in.

Door de uitlatinge­n van de bewoner tegen de sergeant lijkt er meer duidelijk te worden over het tijdstip van de val van Smit. Ook restaurant­houders onder in de toren in Kuala Lumpur zeggen rond het tijdstip dat de bewoner noemde kabaal te hebben gehoord.

“Mogelijk komt daaruit de conclusie dat het Amerikaans­e echtpaar bij wie Ivana was, heeft gelogen en haar levenloze lichaam over de rand heeft geduwd”, zegt advocaat Sébas Diekstra, die de nabestaand­en van Smit bijstaat. Een Nederlands­e patholoog die het lichaam van Smit heeft onderzocht, constateer­de dat ze voor de val al dood moet zijn geweest. Het echtpaar weigerde eerder voor de rechtbank te getuigen. De sergeant bevestigde gisteren wel een eerdere bewering dat een schoonmaak­ster het appartemen­t van het echtpaar heeft schoongema­akt voordat de technische recherche ter plaatse was. De Amerikaans­e zou daartoe vanuit het politiebur­eau opdracht hebben gegeven.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname