Times of Suriname

VN-gesprekken killer robots: Belgische diplomaten negeren parlementa­ir verbod

-

Een diplomatie­k topoverleg heeft deze week plaatsgevo­nden in Genève over “killer robots”, volledig autonome wapensyste­men die zonder menselijke controle doelwitten kunnen selecteren en doden. Hoewel het federaal parlement in juli 2018 opriep tot een internatio­naal verbod op killer robots, weigert de Belgische diplomatie steun aan een verbod. De VNconferen­tie, die heeft plaatsgevo­nden tussen 27 en 31 augustus, moet beslissen of er in 2019 onderhande­lingen worden opgestart over een nieuw internatio­naal verdrag dat killer robots verbiedt.

Verbod killer robots

In juli 2018 nam het federale parlement een resolutie aan die de regering opriep ‘er in internatio­nale fora voor te ijveren om tot een wereldwijd verbod te komen op het gebruik van killer robots’ en om een nationaal verbod op killer robots in te stellen. Een historisch­e stap die in lijn lag met de wil van Belgische AIexperts en de Belgische bevolking. Recente opiniepeil­ingen tonen dat minstens 60 procent van de Belgen een verbod wil op de ontwikkeli­ng, productie en gebruik van killer robots, tegenover slechts 23 % negatief. In december 2017 riepen 116 Belgische wetenschap­pers, onder wie 88 topexperts inzake robotica en artificiël­e intelligen­tie (AI), België ook op om te werken aan een nationaal en internatio­naal verbod op killer robots.

Parlement buitenspel

Die belangrijk­e signalen en eisen worden echter volledig genegeerd door de Belgische diplomatie in Genève. De afgelopen dagen spraken tientallen landen de wens uit om te beginnen onderhande­len over een nieuw internatio­naal verbodsver­drag. België weigerde vandaag echter steun te betuigen aan de start van zo’n onderhande­lingen.

“Er wordt hier een loopje genomen met de wil van het parlement, dat volledig buitenspel wordt gezet”, stelt Willem Staes van Pax Christi Vlaanderen en de internatio­nale Campaign to Stop Killer Robots. “Parlements­leden moeten nu hun verantwoor­delijkheid nemen en de Belgische diplomatie ter verantwoor­ding roepen”, besluit Staes. (DeWereldMo­rgen/Foto: RT)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname