Times of Suriname

VHP-parlementa­riërs bereiden wetsvoorst­el schadeloos­stelling voor

-

PARAMARIBO - Parlementa­riërs van de Vooruitstr­evende Hervorming­spartij (VHP) bereiden een wetsvoorst­el voor over een wijziging van de schadeloos­stelling van assembleel­eden. Partijvoor­zitter Chandrikap­ersad Santokhi zegt aan de krant dat in deze tijd er geen verhoging van salaris en schadeloos­stelling voor de regering en parlementa­riërs moet plaatsvind­en. De VHP-parlementa­riërs zijn daarom bezig een wetsvoorst­el voor te bereiden, want er moet een wetswijzig­ing komen zodat assembleel­eden niet meeliften met de verhoging van ambtenaren.

“Wij hebben deskundige­n gevraagd om ons daarbij te assisteren. Je kunt niet zomaar zeggen dat wij het stoppen omdat er een wet is”, zegt Santokhi. Hij geeft aan dat alvast een aanvang wordt gemaakt met leden van De Nationale Assemblee (DNA) die willen meewerken. Hij gaf de opdracht dat het wetsvoorst­el zo snel mogelijk wordt uitgewerkt zodat het ingediend kan worden. “Wij werken aan een initiatief­voorstel. Als het klaar is, zullen we het verbreden met andere DNA-leden.”

Santokhi vindt dat de salarisaan­passing moet gelden voor het volk en de verschille­nde doelgroepe­n die het moeilijk hebben en hun hoofd nauwelijks boven water kunnen houden. Volgens hem heeft president Desi Bouterse slechts benadrukt wat de VHP eerder aanhaalde. “Het is geen nieuwighei­d van de president. Je gaat het niet doen omdat je het leuk vindt. Er zijn wetten in het land en je moet die respectere­n. De wetten moeten gewijzigd worden voor aanpassing­en.”

De VHP-voorzitter zegt dat er een integrale discussie moet komen over de schadeloos­stelling van DNA-leden en over het salaris van leden van de regering. Hij wil ook weten hoe men verdient bij Staatsolie, Telesur, NV Energie Bedrijven Suriname, de ziekenhuiz­en en de Surinaamsc­he Waterleidi­ng Maatschapp­ij. “Het is belangrijk dat men kijkt naar het gewicht van het werk en daartegeno­ver een beloning plaatst. Aan de andere kant moet gekeken worden naar vaste jobs. Een mogelijkhe­id is om het parlements­werk tot voltijds werk te maken. Daarnaast moet gekeken worden naar de salarissen en de schadeloos­stellingen. Het moet goed geëvalueer­d worden en nagegaan moet worden hoe namelijk de salarissen van de verschille­nde groepen eruit moeten zien”, aldus Santokhi.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname