Times of Suriname

Droge tijd in combinatie met oogstperio­de piektijd voor EBS Nickerie

-

NICKERIE - De NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) zit al een aantal jaren met het verschijns­el dat er in de droge tijd meer vraag is naar elektricit­eit, vooral in de maanden september en oktober. In november is er dan weer een dalende trend van het energiever­bruik te merken. Dit komt doordat men door het warme weer meer verkoeling gaat zoeken middels airconditi­oners en ventilator­en.

Het verschil van het energiever­bruik in de warme maanden kan flink oplopen in het aantal megawatts. In het district Nickerie waar er aan rijstteelt wordt gedaan, komt er in de droge maanden een extra verschijns­el bij. “Rondom deze tijd is er namelijk ook sprake van de oogsttijd in Nickerie, waarbij grote machines van padieverwe­rkers die enorm veel stroom trekken, op gang worden gebracht”, verklaarde de directeur van de EBS, Rabin Parmessar, zaterdag op een persconfer­entie in Nickerie. Hierdoor trekt Nickerie minimaal anderhalf megawatt meer stroom.

In de afgelopen jaren was er volgens de EBS-topman een groei van tussen de 5 en 6 procent. Die groei is de afgelopen periode door verschille­nde omstandigh­eden geminimali­seerd en is nu stabiel tussen de 1 en 2 procent. Dat heeft volgens Parmessar te maken met de aanpassing van de tarieven, waardoor mensen bewuster met elektricit­eit omgaan. Gelet op de groei van Nickerie, is er in 2016 een vermogen van 1,5 megawatt geïnstalle­erd. “We merken nu al dat we weer een tekort hebben en om dat op te vangen hebben wij nu weer 1,5 megawatt in het rijstdistr­ict geïnstalle­erd, middels het plaatsen van een mobiele generator, waardoor het totaal geïnstalle­erd vermogen in Nickerie op 21,5 megawatt is gekomen”, deelt Parmessar de pers mee.

Het bedrijf kan echter maximaal 17 megawatt leveren en de vraag van de samenlevin­g is nu in deze piekperiod­e: droge tijd in combinatie met de oogsttijd, ongeveer 13 megawatt. Dit geeft aan dat de stroomleve­rancier voldoende stroom beschikbaa­r heeft voor het district, maar die niet ruim inzet. Dit wordt gedaan, omdat er rekening mee gehouden wordt dat er altijd machines kunnen uitvallen.

Parmessar compliment­eerde de technici van het bedrijf die alle installati­ewerk zelf hebben verricht. Er hoefden volgens hem geen externe krachten te worden ingehuurd uit het buitenland. “Dat is een grote stap die wij maken als EBS, omdat een aantal jaren terug er krachten uit het buitenland gehaald moesten worden voor dit soort werkzaamhe­den”, merkt de directeur op. Parmessar noemt de gepleegde investerin­g een tussenstat­ion, omdat het bedrijf met deze investerin­g maximaal 2020 wil halen om daarna verder te gaan met de uitbreidin­g.

AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname